Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Před 150 lety tu začaly jezdit vlaky. Přes Českolipsko znovu projel legendární Kafemlejnek

Píše se rok 1867 a přes Doksy a Českou Lípu začínají jezdit vlaky. Trať z Bakova do Rumburku pak využívá i císař Ferdinand I. Dobrotivý, který tudy pravidelně míří do Zákup na svůj zámek. Vozí ho tam lokomotiva Kafemlejnek, která se na trať vydala i tuto sobotu.

Kulaté výročí si připomněla celá řada lidí. První zastávku v Libereckém kraji měl Kafemlejnek v Doksech, které bylo navíc v pátek oceněno titulem Nejkrásnějšího nádraží u nás.

„Je skvělé, že si 150. výročí zahájení provozu na této trase připomínáme zrovna ve chvíli, kdy stanice v Doksech byla zvolena nejkrásnějším nádražím v České republice,“ prohlásila Eva Burešová, starostka města Doksy.

Pak už se vlak vydal na cestu do České Lípy. „Moc bych si ale přál, aby vlakovou dopravu využívali lidé častěji, například cestou do práce či soukromě,“ řekl na tamním nádraží hejtman Martin Půta.

Poté vlak pokračoval dál, nejprve do Nového Boru a pak už směrem do Ústeckého kraje.

Železniční spojení na Českolipsku vzniklo především díky kvalitní práci rakousko-uherských projektantů a stavitelů, kteří se o rozmach vlakové dopravy zasloužili v 60. letech 19. století. Trasu hojně využíval kupříkladu císař Ferdinand I. Dobrotivý, jenž rád cestoval po Českolipsku a jehož pravidelným cílem byl zámek Zákupy.

„Úsek mezi Bakovem nad Jizerou a Rumburkem byl častým motivem na mnoha historických pohlednicích,“ dodal krajský mluvčí Filip Trdla.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Kafemlejnek, vlak, Doksy, Česká Lípa, výročí, okres Česká Lípa, Ferdinand I. Dobrotivý, Rumburk, Bakov nad Jizerou, Zákupy, Eva Burešová, Česko, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 150 lety tu začaly jezdit vlaky. Přes Českolipsko znovu projel legendární Kafemlejnek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.