Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedete na Silvestra na hory? Volná místa už prakticky nejsou

Silvestrovské pobyty v Libereckém kraji jsou už letos téměř vyprodané. Zatímco v minulých letech hosté s rezervacemi často čekali až na první sníh, letos objednávají pobyty už od léta. Na Vánoce ještě volná místa jsou, na konec roku jsou ale už teď některá střediska vyprodaná, hosty neodrazují ani vyšší ceny.

„Lidé se hlásili už od léta. Vánoce jsou ještě volné, ale na Silvestra jsou chalupy, penziony a hotely beznadějně narvané, ještě nějaká místa se najdou v nějakém privátu. I únor je už z velké části obsazený a dokonce mám už pár lidí, kteří se nahlásili na příští Silvestr, aby dostali to, co chtějí," řekla Lenka Kostlánová z Infocentra Lenka v krkonošské Rokytnici nad Jizerou, které zprostředkovává ubytování i v Pasekách, Harrachově, Vítkovicích či Jablonci nad Jizerou.

Dobrá ekonomická situace

Rostoucí zájem o zimní pobyty není podle Kostlánové jen důsledkem dobré ekonomické situace Čechů. „Vrací se nám Němci, posledních pár let nejezdili, byli tu hlavně Poláci a Češi, tak teď se k nim ještě vracejí Němci," uvedla.

I to může být podle Kostlánové důvod, proč se oblíbené destinace v Jizerských horách a západních Krkonoších letos tak rychle a tak brzy zaplnily.

Větší zájem o ubytování v závěru roku potvrdil i Lukáš Pytloun majitel hotelového řetězce, který provozuje tři čtyřhvězdičkové hotely v Liberci a další v krkonošském středisku Harrachov. „Už máme také téměř vyprodáno, očekává se dobrá zima, ekonomika jede a už i Češi preferují české hory," řekl.

Ubytovatelé by mohli klidně zdražit

Poptávka je podle něj taková, že si mohli ubytovatelé dovolit zvednout ceny o 15 až 20 procent. „Ceny v Rakousku nebo Itálii ale rostou ještě rychleji než u nás," dodal. I proto podle něj poptávka po pobytech v Česku roste.

Vánoční pobyty nabízí už podruhé také hotel na vrcholu libereckého Ještědu. Kapacita je velmi omezená, k dispozici je jen 13 pokojů. „Ještě ale jsou nějaká volná místa, stejně jako na Silvestra," řekla Milena Lánská ze spolku Ještěd 73. Štědrý den budou moci na Ještědu strávit tři desítky hostů.

„Budou mít celý hotel jen sami pro sebe, a k tomu také gastronomický zážitek, který pro ně připravil náš šéfkuchař, který bude na přípravu dohlížet a bude hostům k dispozici. Pro veřejnost mimo ubytovaných hostů bude restaurace stejně jako loni zavřená," dodala.

Autoři

Štítky Silvestr, hory, pobyt, Ještěd, Harrachov, Vánoce, hotel, Liberecký kraj, Lukáš Pytloun, Rokytnice nad Jizerou, Itálie, Rakousko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jedete na Silvestra na hory? Volná místa už prakticky nejsou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.