Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na liberecké radnici začala výměna historických oken. Prvních šest replik dostala podatelna

Na liberecké radnici začala výměna historických oken. Prvních šest replik osadila o víkendu odborná firma v prostorech podatelny. Liberecká radnice v příštím roce oslaví již 125 let od svého dokončení. Tak dlouhá doba se samozřejmě podepsala i na technickém stavu některých prvků, například oken, která nedovírají, jsou zkroucená a v zimě jimi nepříjemně táhne.

 „Na rok 2018 chceme získat dotaci ideálně dvojnásobnou, abychom v opravách a výměnách oken mohli pokračovat rychlejším tempem. Nově budeme žádat také na příspěvek na restaurování jedné z nejvýznamnějších památek ve městě, barokního morového sloupu, který je aktuálně umístěn v zahradě u kostela sv. Kříže. Je škoda, že tento zdroj peněz na obnovu památek město v minulých letech vůbec nevyužívalo, ale lepší začít teď, než nikdy,“ říká náměstek primátora Jan Korytář (Změna).

Z celkové částky 775 tisíc korun činí dotace z ministerstva kultury 260 tisíc korun. Peníze získalo nové oddělení získávání dotací. 

 „Jedná se o kulturní památku, proto bylo potřeba mít souhlas památkářů a také najít odborně zdatnou a spolehlivou firmu, která odvede kvalitní práci. Myslím, že se to povedlo a výsledek stojí za to,“ doplňuje Jana Cimbálová z oddělení získávání dotací, která má nově Program regenerace památek v městské památkové zóně na starosti.

Bohatě zdobená liberecká radnice postavená v letech 1887 až 1893 patří k nejcennějším památkám ve městě, vzhledem připomíná radnici vídeňskou. V budově se čtyřmi nadzemními podlažími a 80 místnostmi je zhruba 160 oken různých velikostí, minimálně ta v přízemí opravu nutně potřebují. "V současné době jsou ve špatném stavebně-technickém stavu a některá jsou už zcela nefunkční. Rámy a křídla vykazují značný stupeň opotřebení, netěsní a nelze je ve většině případů otevírat," řekl náměstek.  

Foto Jan Král

Štítky Liberec, radnice, okno, dotace, Jan Korytář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na liberecké radnici začala výměna historických oken. Prvních šest replik dostala podatelna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.