Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberec má po letech noclehárnu pro ženy bez domova. Osm lůžek najdou v Kateřinkách

Ještě nedávno musely ženy bez domova, které chtěly najít alespoň na pár nocí střechu nad hlavou, do noclehárny v Jablonci nad Nisou. Podobné zařízení pro ženy na ulici v Liberci dlouhou dobu chybělo, jelikož noclehárna v Kateřinkách byla určená pouze pro muže. Díky úpravám ji teď můžou využívat také ženy, kterým je zde od září k dispozici pokoj s osmi lůžky.

„Noclehárna zahrnuje čtyři pokoje ve spodním patře. Po nezbytných drobných úpravách, které proběhly během léta, byl v zařízení vyčleněn jeden pokoj také pro ženy. Během podzimu využívalo noclehárnu pravidelně pět klientek, z nichž dvě jsou již dlouhá léta bez přístřeší,“ shrnul vedoucí střediska Naděje, které noclehárnu provozuje, Pavel Matějka.

Nocleh na noclehárně je zpoplatněn částkou 20 korun za noc po první dva měsíce a následně se zvyšuje až na 50 korun za noc. Klientům, kteří nemají na zaplacení noclehu, je možné uhradit nocleh z projektu Nejdřív střecha. Základním požadavkem pro užití noclehárny je vlastnictví dokladu totožnosti, dodržování hygieny a nenarušování společného soužití.

Ještě před několika měsíci musely ženy, které jsou na ulici, dojíždět do noclehárny do Jablonce nad Nisou. „Jelikož by pro mě byl problém uhradit poplatek za nocleh, nedokáži si představit ještě to, že bych platila za tramvaj do Jablonce. Raději jsem proto trávila noci na autobusovém nádraží a chozením po Liberci,“ řekla paní Věra, která ještě před měsícem neměla střechu nad hlavou. Před nedávnem se jí díky redakci Drbny podařilo po více než roce na ulici získat práci a bydlení. Její příběh pro vás připravujeme.

Noclehárna pro muže je v Liberci v Kateřinkách provozována od roku 2009, ve stejné budově zároveň probíhá terénní program v prostorách s klienty městské ubytovny nízkého standardu. Budova noclehárny a ubytovny se nachází na úplném okraji Liberce, kam se lze dostat MHD. Navzdory hůře dostupné poloze je kromě letních měsíců kapacita zařízení naplněna a v zimním období lůžka chybí. 

Organizace Naděje provozuje také Nízkoprahové denní centrum pro lidi bez domova nacházející se v centru Liberce na Valdštejnské ulici. Tam mohou lidé bez domova využít sprchu, získat základní ošacení, stravu, strávit den v teple a využít sociální poradenství.

Foto Naděje

Štítky Liberec, bezdomovec, ulice, bez domova, Naděje, Kateřinky, nocleh, noclehárna, Jablonec nad Nisou, střecha, Pavel Matějka, domov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec má po letech noclehárnu pro ženy bez domova. Osm lůžek najdou v Kateřinkách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.