Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Šest tisíc tun soli, osm set tun drtě. Technické služby čekají na zimu

První listopad pro liberecké Technické služby znamená oficiální začátek zimního období. V toto datum už ale musí být veškerá technika připravena a materiál navezený. To znamená, že s přípravami se začíná už dávno v říjnu, aby při případném sněžení či náledí mohla veškerá technika okamžitě do terénu.

Technické služby v zimě udržují více než 407 km silnic, uklízí 165 km chodníků, čistí 65 000 m2 parkovišť, 12 000 m2 veřejných prostranství, udržuje téměř 345 zastávek a 322 přechodů pro chodce, které jsou ve vlastnictví Statutárního města Liberce.

Na to mají připraveno 70 kusů nejrůznějších aut a třicet kusů ještě zajistí externí dodavatelé. „Ti pro nás zajišťují převážně údržbu komunikací III. tříd,“ dodala mluvčí TSML Alžběta Přikrylová.

Aktuálně je ve skladech 6 tisíc tun soli a 800 tun drtě. „Navážení materiálu podle potřeby probíhá i v průběhu zimy,“ řekla mluvčí.

A jak vlastně zimní údržba probíhá? TSML sestavují operační plán zimní údržby společně s městem. „Plán zimní údržby obsahuje seznam jednotlivých tras úklidu vozovek, technologii zimní údržby a pořadí důležitosti komunikací, dle které musí být zabezpečena sjízdnost komunikací,“ vysvětlila Přikrylová.

Sníh pak musí být uklizen do určitého časového limitu po té, co přestalo sněžit. Liberec má navíc limity velmi přísné a sníh musí být uklizen o polovinu času rychleji než vyžaduje Zákon o pozemních komunikacích.

Časové limity pro úklid sněhu

Komunikace I. třídy – 2 hod (dle legislativy 4 hod)
Komunikace II. třídy – 6 hod (dle legislativy 12 hod)
Komunikace III. třídy – 24 hod (dle legislativy 48 hod)
Chodníky I. kategorie – 6 hod
Chodníky II. kategorie – 12 hod

Autoři | Foto TSML

Štítky TSML, zima, technika, sníh, chodník, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šest tisíc tun soli, osm set tun drtě. Technické služby čekají na zimu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.