Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vánoční strom dorazí na náměstí za týden. Zamíří tam ze sídliště Broumovská

Náměstí Dr. E. Beneše před libereckou radnicí už brzy doplní vánoční strom. Ten letošní do samého centra krajského města doputuje ze Sametové ulice, kde bude 21. listopadu pokácen a hodinu před polednem převezen před radnici. Další den by mělo proběhnout zdobení.

Smrk ztepilý ze sídliště Broumovská roste na městském pozemku u panelového domu. Ačkoliv letos město obdrželo od občanů 10 nabídek na vánoční strom, nebylo možné ani jednu z nabízených možností nakonec akceptovat.

Je nutné mít na paměti, že pro proces kácení a převozu stromu jsou nezbytné dva nákladní automobily, které se musí dostat do blízkosti stromu a potřebují poměrně velký manipulační prostor. Jako první přichází na řadu autojeřáb, který kmen stromu jistí již při samotném kácení, přičemž je strom opatrně položen na návěs, kde se zajistí, upevní a následně se svážou větve,“ popisuje primátor města Tibor Batthyány.

Výběr samotného stromu je hotová alchymie. Ohled je potřeba brát na těžkou techniku, která ho musí odvézt. Není tak možné vybírat ze stromů, ke kterým vede nezpevněná cesta, mnoho prudkých zatáček nebo například silnici křižuje elektrické vedení. Z toho důvodu město vybralo strom v ulic Sametová.

Letošní smrk se zkrátí na velikost už tradičních 14,5 metru, což je délka, která umožňuje zajistit dostatečnou statiku a odolnost vůči povětrnostním vlivům. Na tuto délku je koncipován i podzemní stojan na náměstí Dr. E. Beneše,“ uzavřela mluvčí radnice Jana Kodymová.

Foto MML

Štítky Liberec, vánoce, strom, vánoční strom, vánoční stromek, Tibor Batthyány

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční strom dorazí na náměstí za týden. Zamíří tam ze sídliště Broumovská  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.