Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

FOTO: V Krásné Studánce vyroste nová zbrojnice. Demolice staré budovy začala tento týden

Bourací kladiva nahradila ve zbrojnici v Krásné Studánce hasičskou výbavu. Téměř sedmdesát let starou budovu už brzy nahradí moderní zbrojnice za 13,6 milionů korun. Většinu nákladů na její výstavbu zaplatí evropská dotace a příspěvek ze státního rozpočtu. Desetinu částky zaplatí město ze svého.

S nápadem na přestavbu zbrojnice přišel před několika lety velitel studánecké jednotky Josef Hazi. Shodou okolností mají ve svém sboru architekta, který se postaral o vypracování podoby a projektové dokumentace nové zbrojnice. „Byla to velká souhra šťastných náhod a spolupráce a ochota více lidí,“ zmínil Josef Hazi. „Původní zbrojnice už v mnoha ohledech nesplňovala základní požadavky, zázemí naprosto nevyhovovalo,“ doplnil velitel jednotky, která čítá dvě desítky hasičů a má kolem čtyřiceti výjezdů ročně. Než se ale začne se stavbou nového domu, je zapotřebí původní zbrojnici zbourat.

Nová zbrojnice, která by měla hasičům začít sloužit příští rok v září, vyroste díky projektu „4 města zachraňují přes hranice“. Ten kromě sboru dobrovolných hasičů v Krásné Studánce podpoří také sbory v Hrádku nad Nisou a německých městech Herrnhutu a Žitavě.


Vizualizace nové zbrojnice. 

„Tento projekt je jeden z těch dobře fungujících. Jeho součástí je především výstavba nové hasičské zbrojnice v Krásné Studánce, která nahradí a výrazně předčí tu současnou již nevyhovující. Dobrovolní hasiči včetně výjezdové jednotky tak budou mít zcela nové zázemí, jak pro sebe, tak i pro techniku nebo pro práci s mládeží,“ řekl primátor Tibor Batthyány.

A jak bude nová zbrojnice vypadat? Stavba je navržena jako jednopodlažní objekt s malou dvoupodlažní vestavbou. V přední části budovy vznikne garáž pro tři hasičské automobily. V zadní části budou mít hasiči zasedací místnost včetně zázemí, šatny a sociálního zařízení. V druhém podlaží bude umístěna velitelská místnost, technická místnost a otevřená galerie nad společenskou místností. Nová zbrojnice bude bezbariérově přístupná v přízemí, kde budou umístěny hlavní části provozu přístupné pro veřejnost. Díky projektu získají hasiči také rychlý zásahový vůz, speciální dopravní automobil a přívěs se člunem pro práci na vodě.

Foto Jan Král

Štítky Liberec, Krásná Studánka, hasiči, zbrojnice, muniční sklad, Liberec XXXI-Krásná Studánka, projekt, Tibor Batthyány, sbor dobrovolných hasičů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: V Krásné Studánce vyroste nová zbrojnice. Demolice staré budovy začala tento týden  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.