Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Dlouhodobě nezaměstnaní pomáhají udržovat Frýdlant. Město každý měsíc využívá 20 lidí

Od srpna využívá Frýdlant takzvané Veřejné služby. Jde o lidi, kteří jsou více než půl roku bez práce a ani ji nemohou najít. A tak vždy na třicet hodin měsíčně chodí pomáhat udržovat město – hrabou listí, sekají trávu, uklízí odpadky.

„S jejich prací jsme spokojeni jak my, tak obyvatelé města. Při úklidu chodníků, veřejných prostranství nebo listí je tahle pomoc znát,“ říká místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Frýdlant využívá každý měsíc dvacítku lidí, kteří pobírají dávky v hmotné nouzi. Lidé bez práce však mají možnost si původní výši dávek zachovat a to právě odpracováním dvaceti hodin měsíčně v rámci veřejné služby. V případě, že odpracují 30 hodin měsíčně, se jim ještě o 605 korun navýší.

„V létě například čistili zarostlé chodníky, uklízeli město, teď na podzim většinou uklízejí listí. O jejich pomoc požádaly třeba školky, jejichž zahrady bývají rozlehlé a plné listnatých stromů,“ popsal místostarosta Frýdlantu.

Veřejná služba je dobrovolná a Frýdlant by se nebránil ani navýšení počtu. „Práci bychom pro ně určitě našli. Vítáme každou možnost, jak lidi, kteří jsou dlouhodobě bez práce, znovu zaktivizovat a obnovit v nich pracovní návyky,“ uzavírá Jiří Stodůlka.

Autoři | Foto Město Frýdlant

Štítky Frýdlant, veřejná služba, Jiří Stodůlka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dlouhodobě nezaměstnaní pomáhají udržovat Frýdlant. Město každý měsíc využívá 20 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.