Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vánoční trhy u radnice už klepou na dveře, letos i s ruským kolem

O letošním adventu bude Liberec svítit víc, než je zvykem. Primátor rozsvítí strom už za týden, tedy v neděli 26. listopadu. V tento den nebude chybět ani tradiční program, na který se můžeme těšit už od odpoledne. V obřadní síni radnice budou připraveny adventní koncerty. Trhy pak začnou následující pátek (1. prosince). Letos je doplní také ruské kolo.

Vánoční strom budou zdobit výrobky dětí z mateřských škol. „Ze všech výtvorů pak vedení města vybere třicet kusů a ty budou zdobit vánoční strom na náměstí,“ vysvětluje Michal Buzek z Elsetu, který advent pro město Liberec organizačně zajišťuje už druhý rok.

Město se pro letošní adventní výzdobu rozhodlo uvolnit více finančních prostředků než v minulých letech. Díky tomu se můžeme těšit na menší vánoční stromky v květináčích, které můžeme najít před některými obchodními domy. Obchodníci dostanou stromky od města. Každý z nich si je sám ozdobí a snad nám tak nabídnou boj různorodosti a originality. V anketě budeme moci rozhodnout, který stromek se nám líbí nejvíce. „Stromků v soutěži bude celkem 50. Každý obchod bude opatřen samolepkou s číslem stromečku. Hlasování potrvá od 1. do 23. prosince,“ popisuje David Pastva, vedoucí odboru cestovního ruchu, kultury a sportu.

Rozšíření výzdoby v ulicích to stromky v květináčích nekončí. „Po vzoru loňských Vánoc pro Vás vyzdobíme náměstí Dr. Edvarda Beneše, budovu radnice a Pražskou a Moskevskou ulici, zatímco nově se můžete těšit na výzdobu v ulici Revoluční, Fügnerova a v okolí terminálu MHD, na Šaldově náměstí, na Sokolovském náměstí a také před vlakovým nádražím,“ vyjmenovává primátor Tibor Batthyány.

Liberecký advent začíná v pátek 1. prosince, kdy se u radnice otevře více než 30 prodejních stánků, které budou tvořit Vánoční trhy. „Každý z nich ozdobí ochranovská hvězda. Stejně tak bude tato hvězda také na špici vánočního stromu. Nově bude velká ochranovská hvězda, jako ústřední motiv letošního libereckého adventu, zavěšena na balkóně radnice. Inspirací nám byla partnerská Žitava, kde hvězda z Ochranova provází už několikáté Vánoce,“ popisuje David Pastva.

Letošní kuriozity? Určitě jí je ruské kolo, o kterém pořadatelé nyní jednají. Z ruského kola budeme moci sledovat dění na Vánočních trzích. Další novinkou je vyřezávaný betlém chomutovského řezbáře Josefa Fialy. Osvědčenou stálicí adventního času je Strom přání. I letos ho v nádvoří radnice najdeme. Na Strom přání může umístit své přání každý. Nejen děti, ale i rodiče. „Strom bude veřejnosti zpřístupněn od pondělí 4. prosince do pátku 22. prosince 2017, ve všední dny podle úředních hodin magistrátu, v sobotu 9. a 16. 12. od 8.00 do 14.00 hodin, v neděli 10. a 17. 12. od 12.00 do 16.00 hodin. Lístečky na přání budou připraveny v košíku pod stromkem. Vánoční dárky pak dětem vedení města předá ve druhé polovině ledna 2018,“ uvádí mluvčí města Jana Kodymová.

Autoři | Foto Milada Dimoliosová

Štítky radnice, advent, vánoční trhy, vánoční stromek, Liberec, Vánoce, Edvard Beneš, Josef Fiala, Tibor Batthyány

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční trhy u radnice už klepou na dveře, letos i s ruským kolem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.