Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Česká republika na mistrovství světa Firefighter Combat Challenge v USA zabodovala

Koncem října probíhalo ve státě Kentucky mistrovství světa Firefighter Combat Challenge. Českou republiku reprezentoval tým Dräger Fire Lions složený z profesionálních hasičů Miroslava Michlovského ze stanice v Říčanech u Prahy a Jana Pipiše z Liberce. Tým Fire Lions byl natolik úspěšný, že pokořil hned několik rekordů.

Město Louiseville letos hostilo již 27. ročník soutěže Firefighter combat challenge, přičemž Česká republika se soutěže účastnila poprvé. Do USA se podívali dva profesionální hasiči, jejichž cílem bylo dostat se do síně slávy The Lion's Den. Přestože po celou dobu soutěže počasí hasičům příliš nepřálo, český tým skvěle reprezentoval svou zemi.

První den soutěže se z důvodu nepříznivého počasí český tým vůbec nezúčastnil. Druhý den se už soutěžilo bez výjimek. V kvalifikaci bylo důležité uběhnout trať pod jednu minutu a čtyřicet vteřin.

První se na start postavil Mirek Michlovský, který měl velmi dobrý čas, avšak čtyři metry před cílem upadl. „Pád v této fázi závodu připomíná odpojení elektrického proudu a je problém se jenom zvednout, natož pokračovat,“ upřesňuje danou situaci Jan Pipiš, který se postavil na start po svém kolegovi. Honzovi se podařilo zapsat do klubu The Lion's Den hned jeho prvním výkonem. „Když jsem proběhl s figurínou do cíle, připadala mi každá sekunda jako minuta. Najednou začal komentátor do mikrofonu křičet: „New member of Lion's den!“ Bylo to doma. To, proč jsem přijel, je tady. Jsem prvním a jediným českým hasičem v Lion's den a zaběhl jsem si osobní rekord 1:36.“ raduje se Pipiš.

Třetí den probíhal tandem – závod dvojic, ve kterém český tým překonal svůj rekord. Po tandemu následovala štafeta, ve které se český tým spojil s německými kolegy. Čas štafety byl natolik dobrý, že se soutěžící dostali do finále. Čtvrtý den vytvořil český tým nový národní rekord v tandemových startech.

Následoval první den finálových běhů. Do finále se dostalo přibližně 200 nejrychlejších hasičů z celého světa. Startovalo se od horších k těm lepším. S časem 1:32:10 v cíli Jan Pipiš vylepšil nejen svůj osobní rekord, ale i rekord nejlepšího výsledku Čecha pro rok 2017. Druhý finálový den se soutěžilo v tandemu a ve štafetách. Český tým se o pět příček v tandemu nedostal do finále, avšak štafeta získala medaili. Zlato uniklo jen o kousek. I přesto se čas štafety stal nejlepším časem sezóny a nejlepším časem českého týmu vůbec.

„Škoda jen, že jsme nezaběhli úplně čistý běh. Vždy se našla chybička a každý z nás si ji vybral. Jak říkal jeden náš kolega: „Kluci, jste už tak rychlí, že není prostor na opravy a i malá chybička rozhoduje, kdo vyhraje a kdo ne.“ Tak to skutečně je. Sezóna 2018 je každým dnem blíž a blíž, už se těším. My jsme Fire Lions!​“ uzavírá svými slovy celou soutěž i sezónu Jan Pipiš.

Autoři

Štítky Česko, USA, rekord, soutěž, Praha, Kentucky, mistrovství světa, Liberec, Říčany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká republika na mistrovství světa Firefighter Combat Challenge v USA zabodovala  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.