Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Vánoční strom dorazil na náměstí. Zítra se začne s jeho zdobením

Advent může začít! Na liberecké náměstí Dr. E. Beneše dorazil dnes kolem poledne vánoční strom. Zítra se začne s jeho zdobením a v neděli 26. listopadu proběhne slavnostní rozsvícení.

Strom do samého centra krajského města doputoval ze Sametové ulice, kde byl 21. listopadu dopoledne pokácen a hodinu před polednem převezen před radnici. Smrk ztepilý ze sídliště Broumovská rostl na městském pozemku u panelového domu. Ačkoliv letos město obdrželo od občanů 10 nabídek na vánoční strom, nebylo možné ani jednu z nabízených možností nakonec akceptovat. 

Výběr samotného stromu je hotová alchymie. Ohled je potřeba brát na těžkou techniku, která ho musí odvézt. Není tak možné vybírat ze stromů, ke kterým vede nezpevněná cesta, mnoho prudkých zatáček nebo například silnici křižuje elektrické vedení. Z toho důvodu město vybralo strom v ulic Sametová. 

Už během včerejška vybrali představitelé města skoro padesát ozdob na liberecký vánoční strom. Vyrobily je mateřské a základní školy z celého Liberce. Z celkem 91 kusů nakonec na stromě skončí více než polovina. Všechny ozdoby musí splňovat hned několik podmínek, například velikost a materiál, který musí být vhodný do venkovních podmínek. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu se koná tuto neděli 26. listopadu od 17:00. Doprovodný program začne už od 16:30.  

Celá operace spojená s usazením stromu má letos charitativní rozměr. Hasiči z SDH Liberec - Sever, kteří zajistili pokácení stromu, dopravu před radnici a usazení, se společně s jejich spolupracující firmou Greko - Elektro rozhodli věnovat část zisku z toho dětskému oddělení Krajské nemocnice Liberec. Firma se tak vzdala svého honoráře ve prospěch charity.

„Po konzultaci s vrchní sestrou dětského oddělení Petrou Plaškovou jsme se dohodli, že peníze poslouží na pořízení speciálních dek pro novorozence. A nejen to, pro nemocnici zajistíme také televizor na izolační pokoj pro infekční pacienty a kompaktní fotoaparát pro pacientku - 14letou dívku s těžkým chronickým onemocněním, které ji izoluje od  okolního světa a kvůli kterému musí trávit spoustu času v nemocnici. Její tatínek pro ni zvolil jako tajné přání fotoaparát, protože by se ráda věnovala fotografování," uvedl starosta SDH Liberec - Sever Jan Čmuchálek s tím, že díky této charitě se hasičům navíc podařilo získat dalšího partnera na splnění vánočních přání, a sice hypermarket Globus.

Foto Jan Král

Štítky Liberec, vánoce, strom, vánoční strom, ozdoby, vánoční stromek, Globus, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Vánoční strom dorazil na náměstí. Zítra se začne s jeho zdobením  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.