Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lidé v Jablonci mohou dál žádat půjčky na zlepšení svého bydlení

Obyvatelé v Jablonci nad Nisou mohou dál žádat o půjčky na zlepšení úrovně svého bydlení. Příští rok na ně budou v městském fondu připraveny dva miliony korun - milion pro fyzické osoby a milion pro právnické. Peníze jsou úročeny dvěma procenty a zájemci o ně mohou požádat do konce února příštího roku.

Fond na zlepšení úrovně bydlení je součástí jabloneckého rozpočtu od roku 2002. O půjčky mohou žádat fyzické i právnické osoby, které vlastní obytné domy na území města. Peníze lze použít na opravy domů a bytů, obnovu fasád, výměnu oken, ale také na modernizaci výtahů nebo kanalizace, zateplení budov a střech. Zájemci mají možnost získat půjčku i pokud se chtějí připojit na centrální systém vytápění ve městě.

"Máme zájem na tom, aby lidé o své nemovitosti pečovali, proto zápůjčky nabízíme a poskytujeme. Postupně jsme také snižovali úrokovou sazbu, od listopadu 2016 platí úroková sazba dvě procenta," řekl náměstek primátora pro ekonomiku Miloš Vele (ODS). Aktuální zůstatek fondu je necelých šest milionů korun. Letos si tři žadatelé rozdělili 800 tisíc korun. Peníze použili na výměnu oken, zateplení, rekonstrukci koupelny či topení.

Od loňského roku mohou lidé v Jablonci žádat také o dotace z programu obnovy městské památkové zóny. Program je určen pouze majitelům objektů v památkové zóně, které nejsou kulturní památkou, a proto na ně nelze žádat dotace ministerstva kultury. "Dotace se poskytuje na úhradu nákladů spojených se zachováním a obnovou autentických prvků a konstrukcí - na opravu střechy, výměnu oken, obnovu fasády," řekl již dříve náměstek primátora Lukáš Pleticha (ČSSD).

V minulých letech se z městského fondu bydlení poskytovaly také dotace na vybudování malých čistíren odpadních vod nebo kanalizačních přípojek a také na opravy nemovitostí v městské památkové zóně. Dotační programy na čističky se od letošního roku vyplácejí přímo z rozpočtu odboru rozvoje. Žadatel může dostat jako dotaci až polovinu způsobilých výdajů, maximálně ale 50 tisíc korun na jeden byt. Podmínkou přidělení dotace je vlastní podíl na financování. Pokud ale lidé nemají dost peněz, mohou si je od města výhodně půjčit.

Autoři | Foto město Jablonec nad Nisou

Štítky Jablonec nad Nisou, bydlení, půjčka, Miloš Vele, Lukáš Pleticha, peníze, ODS, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Jablonci mohou dál žádat půjčky na zlepšení svého bydlení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.