Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stovky lidí se v Albrechticích rozloučily s veteránem Mevaldem

S českým válečným veteránem Jaroslavem Mevaldem se dnes přišly rozloučit stovky lidí. Kostel v Albrechticích v Jizerských horách zaplnili nejen smuteční hosté z okolí, kteří ho znali často od dětství, ale i kamarádi, kteří s ním sloužili v Afghánistánu nebo u 41. praporu v Žatci. Přijeli i zástupci 4. brigády rychlého nasazení. Armáda se s Mevaldem rozloučila se všemi poctami, po celou bohoslužbu drželi vojáci u rakve čestnou stráž.

Mevald zemřel náhle 10. listopadu ve věku 39 let. Držitel státního vyznamenání medaile Za hrdinství byl před třemi lety vážně zraněn v Afghánistánu. "Mám na něj jen ty nejlepší vzpomínky, byl to profesionální voják a svou práci ovládal perfektně. Chtěl se do služby vrátit, zdravotní stav mu to ale nedovolil. Těžko se s tím srovnával," řekl dnes jeho dlouholetý kamarád Daniel Günther, který s ním sloužil od roku 2003 nejen v Žatci, ale spolu byli i na misích v Kosovu a Afghánistánu. Na vlastní kůži zažil Günther také útok, při němž byl Mevald vážně zraněn.

V červenci 2014 nejprve v Afghánistánu zahynuli při útoku sebevražedného atentátníka čtyři čeští vojáci a pátý zemřel později v nemocnici. Jen pár dní na to byla napadena také jednotka, v níž byl právě Mevald. "Řídil jsem to vozidlo, když byl Jarda zraněný, obsluhoval zbraňový systém," řekl Günther. Mevald utrpěl při napadení jednotky povstalci těžká zranění včetně poranění hlavy. Přesto pokračoval v boji, opětoval střelbu a kryl své spolubojovníky. Mevald, který byl v hodnosti nadrotmistra, měl být jako voják ve výslužbě 28. listopadu povýšen do hodnosti praporčíka, povýšení se uskuteční in memoriam.

Na Mevalda při dnešní bohoslužbě zavzpomínal vojenský kaplan Petr Šabaka. "Osobně jsem ho neznal, ale slyšel jsem o něm mnoho dobrého. Byl tichým klukem, který si s místními fotbal moc nezahrál, o to větším překvapením pak pro ně bylo, když se stal hrdinou," řekl kaplan, který vedl dnešní bohoslužbu. V armádě podle něj Mevald našel druhou rodinu a přátele. "Jeho bohatstvím, které zdědil po dědečkovi, taky vojákovi, byla důslednost, skromnost, pracovitost a trpělivost. Neskončil s úkolem, dokud nebyl hotov. Chci poukázat na to dobré, protože jeho chyby, omyly a přešlapy postupně vyblednou a ztratí na své síle, jako například, že nebyl zrovna vzorným pacientem," dodal ve své promluvě kaplan.

Autoři | Foto Army.cz

Štítky armáda, pohřeb, Albrechtice v Jizerských horách, Jaroslav Mevald, Afghánistán, Albrechtice, Žatec, Daniel Günther, Petr Šabaka, Kosovo, válečný veterán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky lidí se v Albrechticích rozloučily s veteránem Mevaldem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.