Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec dokončil první etapu obnovy Liebiegovy hrobky

V Liberci skončila první etapa obnovy zanedbané Liebiegovy hrobky, která je v Zahradě vzpomínek v Budyšínské ulici. Restaurátoři opravili její vnější část. Potřeba na to bylo kolem 850 tisíc korun, část nákladů zaplatilo město z dotace ministerstva kultury. Práce na obnově hrobky budou příští rok pokračovat.

Rodinná hrobka Franze Liebiega se nachází na bývalém městském hřbitově, který byl upraven na park s lapidáriem náhrobků. Patří mezi dominantní prvky tohoto místa, dlouhodobě je ale ve velmi špatném stavu. Letos se podařilo dokončit obnovu takřka celého exteriéru. Opravit je ještě třeba štítovou nástavbu, takzvaný tympanon. "Je v horším stavu, než jsme předpokládali," uvedla náměstkyně primátora Karolína Hrbková (Změna pro Liberec). Obnovu hrobky chce radnice dokončit v příštím roce. "To znamená budeme dělat opravu tympanonu a interiéru. Pokusíme se na to získat dotaci z krajského úřadu," dodala.

Rodina textilních průmyslníků Liebiegů na přelomu 19. a 20. století významně ovlivnila město a jeho tvář, řada budov dodnes nese jejich jméno. Po městě je turistický okruh se 17 zastaveními na místech, jež jsou s nimi spjatá. Kdo jejich hrobku navrhl, ani to, kdy se stavěla, se dnes už neví. K realizaci krypty ale došlo nejpozději roku 1870. Stavba se skládá z nadzemní části - kaple ve tvaru půlkruhové apsidy a vlastní hrobky, která je situována pod rozměrnou podestou s žulovou dlažbou. Hrobku kdysi po stranách doplňovali dva andělé a uvnitř na konzolách byly umístěny busty zemřelých.

Obdobnou opravu s dotací z ministerstva kultury uskutečnila radnice v roce 2013 u hrobky rodiny Hübnerů, i ta patří mezi dominanty v Zahradě vzpomínek. Rekonstrukce střechy, krovů a úprava odvodnění stála tehdy 350 tisíc korun. Hrobku v podobě kaple nechal postavit na začátku 20. století význačný liberecký stavitel Adolf Hübner, který je podepsán i pod výstavbou kostela U Obrázku v Ruprechticích či kostela sv. Máří Magdalény.

Zahrada vzpomínek se nachází na místě více než půl století nevyužívaného hřbitova. Zchátralý a zanedbaný areál prodělal částečnou obnovu před šesti lety. Revitalizace stála přes pět milionů korun. Opravy byly tehdy naplánované ještě do dalších etap, které se ale nerealizovaly. Nutnou opravu potřebuje například soubor soch a náhrobků, mezi nejcennější patří pozdně barokní sochy sv. Petra a Pavla z roku 1761. Loni radnice alespoň opravila vstupy do Zahrady vzpomínek i přilehlého parku v Ruprechtické ulici, který patří mezi největší ve městě.

Autoři | Foto MML

Štítky Liberec, Liebiegova hrobka, rekonstrukce, Karolína Hrbková, hrobka, Franz Liebieg mladší, dotace, radnice, Marie Magdalena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec dokončil první etapu obnovy Liebiegovy hrobky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.