Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Ještědu v Liberci skončila oprava tunelu pod sjezdovkou

Na Ještědu v Liberci skončila provizorní oprava tunelu, který vede pod hlavní sjezdovkou skiareálu. Vyžádala si 2,4 milionu korun. Pokud by se oprava neudělala, sjezdovka vedoucí pod lany kabinové lanovky by musela zůstat v zimě uzavřená. Sjezdovka bude od začátku sezony v provozu.

"Oprava skončila, už se jen likviduje staveniště," řekl ředitel skiareálu Jan Svatoš.

Tunel zvaný tubosider bylo nutné zpevnit, přibylo tam 56 ocelových výztuží. Jinak hrozilo, že se konstrukce v zimě pod vahou sněhu zřítí. Opravu platilo město, kterému skiareál patří. "Je to jen na tuto sezonu. Je to provizorní řešení, aby byl zachován provoz areálu," řekl náměstek primátora Tomáš Kysela (býv. ANO).

Komplexní oprava si podle něj vyžádá minimálně 18 milionů korun. Měla by se dělat po skončení zimní sezony. Zatím není jasné, kdo ji zaplatí. Městské zastupitelstvo bude příští týden schvalovat, zda areál pronajme firmě miliardáře Igora Rattaje. Firma je podle Kysely připravena náklady na komplexní opravu tunelu zaplatit.

Tubosider je od roku 2009 ve svahu na takzvané televizní cestě, která vede k restauraci, provozní budově a ke skokanským můstkům. V zimě jde o jedinou přístupovou cestu. Mimoúrovňové křížení zabraňuje také případným střetům lyžařů s auty, protože cesta dříve přímo křížila sjezdovku F10 Pod lany. Před 12 lety tam jedna lyžařka po srážce s vozem zemřela.

Tubus se provizorně opravoval už před dvěma lety, aby se nezřítil. Byl deformován po celé délce, z toho v jedné třetině byl průhyb až 49 centimetrů. Tehdy se odtěžilo 990 metrů krychlových zeminy, aby se snížilo zatížení ocelové konstrukce. Oprava stála město přes 800 tisíc korun, problém ale nevyřešila. Podle geodetických měření deformace pokračovala. Výraznější byla v zimě, což odborníci přisuzují sněhové vrstvě na sjezdovce a nízkým teplotám. V ostatních ročních obdobích se konstrukce vrací skoro do původní polohy.

Na Ještědu je devět kilometrů sjezdových tratí. Červená F10 bývá zpravidla první, na níž je možné v areálu v zimě lyžovat. Podle Svatoše jsou na zimu připraveni. "Zasněžovací techniku už máme postavenou. Čekáme, až začne mrznout," dodal.

Autoři | Foto MML

Štítky Liberec, Ještěd, sjezdovka, tunel, oprava, zima, Jan Svatoš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Ještědu v Liberci skončila oprava tunelu pod sjezdovkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.