Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Těšíte se na lyžovačku? Sněhu je pořád málo, čeká se na mráz

V Libereckém kraji zahájí provoz velké skiareály nejdřív v prosinci. Zatím se umělý sníh vyrábět nedá a přírodního je málo. V lyžařských střediscích je nejčastěji od deseti do 15 centimetrů sněhu.

Ve skiareálech v Libereckém kraji je nejvíce přírodního sněhu na vrchu Lysé hory, odkud vedou sjezdovky do krkonošské Rokytnice nad Jizerou. „Bylo tam 70 centimetrů, teď si to sedlo na nějakých 50 až 55 centimetrů," uvedl za rokytnický skiareál Michal Matoušek.

Ve spodních partiích střediska je podle něj ale jen mezi deseti až 15 centimetry sněhu. „Potřebujeme ho přikrýt technickým, aby to lyžování mělo nějakou úroveň," dodal Matoušek.

V Rokytnici jsou na zasněžování připraveni, potřebují ale větší mráz. „Posledních deset dnů, co jsme v pohotovosti, nejsou klimatické podmínky příznivé. Teploty jsou kolem minus dvou až tří stupňů, což je málo. Máme teplou vodu," uvedl Matoušek. Příznivá není ani předpověď pro nejbližší dny.

V Rokytnici by chtěli začít lyžovat v polovině prosince, stejně tak jako v nedalekém Harrachově. „Zahájení je ale zatím v nedohlednu," uvedl za harrachovské středisko Vlastislav Fejkl. I V Harrachově je od deseti do 15 centimetrů přírodního sněhu a umělý sníh nevyrábí. „Teploty jsou těsně pod nulou a nemá smysl pouštět zasněžování," dodal.

Zatím podle něj mohli zasněžovací systém jen otestovat, zda je vše v pořádku. To dělala i další střediska v Libereckém kraji, včetně Ještědu, Tanvaldského Špičkáku v Jizerských horách nebo v Pasekách nad Jizerou. „Jednu noc jsme to vyzkoušeli,“ uvedl za pasecké středisko Martin Řípa. V Pasekách už bylo čtvrt metru sněhu, po oteplení a dešti je tam nyní zhruba deseticentimetrová vrstva.

Autoři

Štítky Zima, sníh, areály, lyžování, Liberecký kraj, Rokytnice nad Jizerou, Lysá hora, Harrachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Těšíte se na lyžovačku? Sněhu je pořád málo, čeká se na mráz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.