Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bude se v Liberci lépe dýchat? Město chce zlepšit ovzduší

Polétavý prach a benzopyren, to jsou zabijáci, které v Liberci neustále dýcháme. Hlavním viníkem jsou auta, především staré diesely. Zástupci města se tak nyní chtějí zapojit do projektu, na jehož konci by měl být lepší vzduch ve městě pod Ještědem.

„V České republice jsou dlouhodobě překračovány imisní limity některých znečištujících látek a hrozí tak ze strany Evropské komise sankce, pokud stát lidem nezajistí odpovídající životní prostředí. Z tohoto důvodu Ministerstvo životního prostředí ČR oslovilo i Liberec s nabídkou do zapojení se do tohoto projektu, kde jsou dále Ministerstvo dopravy, ČHMÚ a několik krajů a dalších měst,“ popisal ekonomický náměstek Jan Korytář.

Právě polétavý prach, mikroskopické, okem neviditelné částice, poškozují kardiovaskulární a plicní systém obyvatel. Dosud s tím město nedělalo vůbec nic. „Ano, probíhá zde pravidelný monitoring stanovených imisních limitů, ale snaha o aktivní realizaci dlouhodobých kroků ke zlepšení situace ze strany města je zde poprvé,“ dodal Korytář.

Pokud Ministerstvo životního prostředí s projektem uspěje, mělo by mít v jeho rámci město Liberec specialistu, který se touto problematikou začne zabývat. „Výhodou bude zejména to, že bude moci čerpat podporu a informace od všech zapojených expertů. Zapojení se do projektu by mělo zvýšit i šance Liberce dosáhnout na dotace na realizaci potřebných opatření ze SFDI nebo SFŽP,“ uvádí ekonomický náměstek Jan Korytář.

Projekt AirCzechia se bude v březnu roku 2018 ucházet o získání finanční podpory z programu LIFE. Jedná se o sedmiletý projekt, který bude představovat nárok na rozpočet ve výši cca 1,24 milionu korun ročně. Z programu LIFE je možné financovat uznatelné výdaje ve výši 60 %. Roční výdaje z vlastních zdrojů statutárního města Liberec by tak po odečtení dotace činily přibližně půl milionu korun.

Závažnost problému si uvědomuje také Liberecký kraj, který je jedním z projektových partnerů. O účasti města Liberec v projektu po boku Libereckého kraje rozhodne listopadové zastupitelstvo města.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, auta, ovzduší, projekt, Jan Korytář, Ještěd, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Evropská komise, Ministerstvo dopravy České republiky, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bude se v Liberci lépe dýchat? Město chce zlepšit ovzduší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.