Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jablotron chce od kraje koupit bývalou porodnici v Jablonci

Jablonecký výrobce zabezpečení Jablotron chce od Libereckého kraje koupit léta nevyužívanou budovu bývalé porodnice v Jablonci nad Nisou. Objekty se Liberecký kraj snaží už několik let prodat. Jablotron plánuje budovu zbourat a vybudovat tam moderní areál, který umožní další rozvoj společnosti. Krajští zastupitelé dnes schválili dohodu o spolupráci na projektu s firmou Jablotron a také s městem Jablonec nad Nisou.

Liberecký kraj se snaží nevyužívanou budovu v Turnovské ulici v Jablonci prodat od roku 2011. "Nepotřebujeme ji a údržba a ostraha nás ročně stojí půl milionu korun, objekt chátrá a každá zima zhoršuje jeho stav," řekla náměstkyně hejtmana Jitka Volfová (ANO). Podle znalce má aktuálně hodnotu 13 milionů korun, náklady na demolici se odhadují na osm milionů.

Před šesti lety kraj za objekt žádal 25 milionů korun, žádná nabídka ale nepřišla. Za 18 milionů korun pak chtěla porodnici odkoupit firma Varopa, v dohodnutém termínu ale nezaplatila a kraj od smlouvy odstoupil. Před dvěma lety projevila o areál zájem Česká mincovna, která hledala nové místo pro svůj rozvoj. Náklady na demolici a výstavbu nového areálu v prostoru bývalé porodnice se v jejím případě odhadovaly na 150 milionů korun. Nakonec ale mincovna od stěhování ustoupila a rozhodla se zůstat na původním místě U Přehrady v areálu bývalé Bižuterie, který z velké části patří také skupině Jablotron. Dnes tvoří skupinu 27 firem a její obrat přesahuje tři miliardy korun.

Bývalá porodnice z přelomu 19. a 20. století je přímo u vjezdu do města. Podle primátora Petra Beitla (ODS) má Jablonec zájem na tom, aby využití areálu odpovídalo významu místa. "Velmi bychom uvítali, kdyby prostor bývalé porodnice sloužil k zachování a rozvoji některého z odvětví jabloneckého průmyslu a zároveň plnil reprezentační funkci na příjezdu do Jablonce," řekl primátor a krajský zastupitel Beitl.

Autoři | Foto Miroslav Gorčík

Štítky Jablonec nad Nisou, porodnice, Jablotron, Jitka Volfová, Liberecký kraj, Petr Beitl, ANO 2011, Česká mincovna, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablotron chce od kraje koupit bývalou porodnici v Jablonci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.