Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Demolice domů v Ralsku pokračuje. Bývalý štáb sovětské armády do dvou měsíců zmizí

Z rozsáhlého areálu v Ralsku zmizí další ruiny. Tři budovy bývalého generálního štábu začaly dnes demolovat stavební stroje. Příští rok chce kraj srovnat se zemí dalších deset budov, které hrozí zřícením. V roce 2018 půjde k zemi objekt bývalé stanice technické kontroly, ubikace a kotelny se skladem uhlí. V následující vlně je naplánována demolice původní čerpací stanice pohonných hmot, vrátnice, administrativního střediska nebo budova kotelny.

V celém rozsáhlém areálu v Ralsku je v současnosti 177 budov v dezolátním stavu. Už v loňském roce šel k zemi dřívější kulturní dům. „Do budoucna plánujeme práce zrychlit. Letos zmizí tyto tři objekty a v příštím roce chceme nechat zbourat dalších deset budov. Pokračovat hodláme i v dalších letech, dokud nebude prostor úplně čistý a bezpečný,“ zdůrazňuje statutární náměstkyně hejtmana Jitka Volfová (ANO).

Po zkušenostech z loňského roku, kdy kraj ušetřil asi milion korun, byla i tato veřejná zakázka vypsána v režimu design&build. Za demoliční práce Liberecký kraj zaplatí v letošním roce 3,2 milionu korun. „Výhodou design&build je, že vybraný zhotovitel zajistí zpracování realizační dokumentace prováděných prací, statického návrhu postupu bouracích prací a technologického postupu při jejich zabezpečení. Výsledkem musí být logicky kompletní odstranění objektů z pozemků,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek Marek Pieter (SLK).

Někdejší vojenský prostor Ralsko o rozloze 250 kilometrů čtverečních využívala do počátku 90. let sovětská armáda. K vojenským účelům ale sloužil zhruba od poloviny minulého století. Ralsko patří k lokalitám nejzatíženějším pobytem sovětských vojsk. Největším problémem je letiště Hradčany, kde byla kontaminována podzemní voda i zemina - hlavně leteckými palivy. Liberecký kraj převzal část prostoru od státu v roce 2007.  

Foto Liberecký kraj

Štítky Ralsko, demolice, Liberecký kraj, Sovětská armáda, Jitka Volfová, ANO 2011, Marek Pieter, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Demolice domů v Ralsku pokračuje. Bývalý štáb sovětské armády do dvou měsíců zmizí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.