Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rozhodnuto. Liberec pronajme skiareál na Ještědu firmě Tatry mountain resorts

Areál na Ještědu si na deset let pronajme společnost Tatry mountain resorts. Na dnešním jednání tak rozhodli zastupitelé města, kteří po více než dvouhodinové debatě pronájem ztrátového areálu firmě slovenského miliardáře Igora Rattaje podpořili. Město tím získá do rozpočtu ročně 5,2 milionu korun.

Pro pronájem areálu hlasovalo 27 z 39 zastupitelů. Návrh nepodpořili jen někteří zastupitelé Změny pro Liberec a jedna zastupitelka za KSČM.

Původní návrh počítal s tím, že bude areál svěřen firmě na 25 let. Podle některých zastupitelů je ale taková doba neúměrně dlouhá a tak vedení Tatry mountain resorts přistoupilo na pronájem na 10 let. Podmínkou je možnost uplatnění opce na dalších deset let. Na opci ale nemusí vedení města přistoupit. V takovém případě by ale platilo firmě investice, muselo by převzít dluhy a zaplatit smluvní pokutu.

Podle odhlasovaného návrhu by se mělo pachtovné a nájemné v budoucnu navýšit až na 8,5 milionu ročně. Společnost slovenského miliardáře převezme i patnáctimilionový dluh městské společnosti Sportovní areál Ještěd, který nyní areál provozuje.

Vedení města si slibuje od předání areálu do rukou společnosti především rozvoj a zlepšení služeb, největším problémem jsou úzké sjezdovky. Firma převezme Ještěd od letošní sezony, řekl na dnešním zastupitelstvu Rattaj. Velké změny se ale podle něj nedají očekávat. "Trochu jsme spolupracovali se současným vedením areálu při tvorbě ceny a nastanou malé změny v provozu," dodal.

Vedení město začalo hledat strategického partnera pro Ještěd, protože nemá na investice, navíc je areál za současného stavu prodělečný. Město uvádí, že za předchozích šest sezon celková ztráta dosáhla 81 milionů korun.

Jednání s Tatry Mountain Resorts trvají už dva roky. Firma ve své nabídce uvedla, že v první fázi investuje 169 milionů korun. Další investice půl miliardy korun závisí na změnách v územním plánu. Soukromý investor plánuje rozšíření sjezdovek a vybudování nové pro rodiny s dětmi. V plánech má i vybudování další retenční nádrže, sáňkařské dráhy či šestisedačkové lanovky. Slibuje i výrazné zlepšení doprovodných služeb.

Liberec by měl za pronajmutí lyžařského areálu získat milion korun v hotovosti a 4,2 milionu v benefitech pro sportovní kluby. Navíc Tatry Mountain Resorts převezme patnáctimilionový dluh městské společnosti Sportovní areál Ještěd, jež nyní areál provozuje.

Autoři | Foto

Štítky Liberec, Ještěd, TMR, sjezdovka, skiareál, Tatry mountain resorts, Tibor Batthyány, Josef Šedlbauer, referendum, Igor Rattaj, investice, KSČM, Sportovní areál Ještěd a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhodnuto. Liberec pronajme skiareál na Ještědu firmě Tatry mountain resorts  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.