Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Město pomůže lidem v akutní bytové nouzi. Poskytne jim pět bytů

Dvě rodiny s dětmi, partnerská dvojice a dva jednotlivci dostanou do nájmu městský byt. Jde o projekt Housing first, kdy chce Liberec pomáhat lidem, kteří to skutečně potřebují. Nejde ale o žádnou charitu, nájemníci budou normálně platit nájem, ten se bude strhávat z dávek, které dostávají.

Právě z názvu Housing first, tedy bydlení především, se dá odvodit záměr projektu. „Zabydlování klientů vnímá jako základní lidskou potřebu a východisko pro důstojnou existenci,“ řekla mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Město nové nájemníky vylosovalo z celkem dvou set zájemců. Všichni museli splnit stejné podmínky. „Vlastní příjmy i z dávek, vlastnictví dokladů i půlroční afiliaci k Liberci jako území,“ vypočítala mluvčí.

Ti nebudou mít žádný speciální přístup. „Získají byt na rok, ale zároveň musejí souhlasit se zavedením tzv. zvláštního příjemce dávek, který zabezpečí přeposílání plateb za nájem z úřadu práce přímo na účet města,“ vysvětlil náměstek primátora Ivan Langr.

Počítat musí s intenzivní sociální prací poskytovanou buď pracovníky neziskového sektoru, nebo terénními pracovníky města nebo se zavedením a plněním splátkového kalendáře, mají-li u města nějaký dluh a dodržovat budou i pravidla sousedského soužití.

„Pokud nebudou některou z těchto povinností plnit, rozloučíme se s nimi velmi rychle, což jsme pojistili i notářskou doložkou přímé vykonatelnosti u jednotlivých nájemních smluv,“ dodal Langr.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Radnice, Housing first, Liberec, Ivan Langr, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město pomůže lidem v akutní bytové nouzi. Poskytne jim pět bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.