Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Krajský úřad chce zřídit nový poradní orgán. Posuzoval by architektonická řešení

S posuzováním architektonických řešení investicí Libereckého kraje bude nejspíš od příštího roku pomáhat Komise architektů a urbanistů. Rozhodla o tom krajská rada na svém posledním jednání. Nový poradní orgán začne fungovat od 1. ledna 2018.

„Komise architektů a urbanistů Rady Libereckého kraje bude fungovat jako poradní orgán. Jde nám o odborný pohled na výstavbu nových budov, investic Libereckého kraje. To znamená, jestli se hodí do již existující zástavby, zda jsou vhodně zvolené stavební materiály. Dále se členové komise podívají na soulad stavby s územním plánem a dodržovat budou zásady šetrného přístupu k životnímu prostředí. Samozřejmostí je spolupráce se zadavatelem a následně projektantem,“ vysvětluje důvody zřízení hejtman Martin Půta (Starostové).

Do komise nominoval kraj Jiřího Suchomela, Tomáše Hradečného a Filipa Horatschkeho.

O něčem podobném se mluvilo na podzim také na liberecké radnici. Radní města byli v září informováni o návrhu zřízení městského architekta. Ten by stál v čele samostatného odboru s rozsáhlými pravomocemi.

Jeho základním úkolem by měla být koncepční a územně plánovací činnost, příprava územních studií a architektonických soutěží. V rámci přenesené působnosti by pak zajišťoval posuzování významných stavebních záměrů, a to z pohledu jejich souladu s územně plánovací dokumentací a s cíli a úkoly územního plánování.

Liberec už přitom architekta měl, před pěti lety vznikla v Liberci pětičlenná rada architektů například s Radimem Kousalem, ta ale fungovala zhruba dva roky. 

Štítky Liberec, architekt, Liberecký kraj, Martin Půta, Jiří Suchomel, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský úřad chce zřídit nový poradní orgán. Posuzoval by architektonická řešení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.