Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberec počítá s rozpočtem se schodkem 400 milionů. Opravit chce Uran a Varšavu

Liberec na příští rok připravil rozpočet se schodkem bezmála 400 milionů korun. Podle zveřejněného návrhu město počítá s příjmy 2,402 miliardy korun a výdaji 2,795 miliardy korun. Rozdíl by měl pokrýt zůstatek z letošního roku a peníze, které zůstanou městu z fondu po dokončení refinancování dvoumiliardového dluhopisu. Ve fondu je přes 420 milionů korun. Zastupitelé budou rozpočet schvalovat za týden.

„Rozpočet je připraven jako zjevně předvolební, rozdává se na všechny strany," řekl předseda finančního výboru a opoziční zastupitel Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj).

Rozpočet stotisícového města na příští rok bude výrazně vyšší než v posledních letech. Na letošní rok zastupitelé schválili zhruba dvoumiliardový rozpočet se schodkem 83 milionů. Město předpokládá, že v příštím roce stoupnou zejména příjmy z daní. Radnice počítá s 1,713 miliardy korun, což je o čtvrt miliardy více než letos.

Na investice a opravy by mělo jít v roce 2018 přes 370 milionů oproti letošním 265 milionům korun. „Rozpočet na rok 2018 počítá s dvakrát většími investicemi na opravy komunikací - silnic, chodníků i mostů. Namísto 60 půjde o 120 milionů korun," řekl ekonomický náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec).

Příští rok by podle něj mělo také začít několik velkých oprav. Po 20 milionech korun je v návrhu na první etapu rekonstrukce kina Varšava a budovy Uranu, v níž sídlí úředníci a městská policie. „Zásadním příjmem budou v roce 2018 evropské dotace, kde počítáme s objemem až 400 milionů korun, zejména na opravy škol a školek. Zahájit by se měla i výstavba nového terminálu u nádraží ČSAD," dodal Korytář.

Příští rok by také měla začít rekonstrukce slonince v zoo za deset milionů korun. Rozpočet počítá i s dalším úpravami ploch u Lesního koupaliště, liberecké přehrady a Veseckého rybníku, dohromady za 13 milionů korun. „Novinkou je založení fondu na celkovou rekonstrukci divadla F.X Šaldy, kam bude složeno prvních deset milionů korun," dodal náměstek.

Oprava divadla bude stát řádově stamiliony korun stejně jako rekonstrukce plaveckého bazénu. Na projektovou přípravu modernizace bazénu by příští rok mělo jít 22 milionů. V návrhu se počítá i s obnovou bazénu na ZŠ Švermova za 2,3 milionu korun.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, rozpočet, Uran, Varšava, oprava, Jiří Šolc, Jan Korytář, Starostové pro Liberecký kraj, rekonstrukce, ČSAD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec počítá s rozpočtem se schodkem 400 milionů. Opravit chce Uran a Varšavu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.