Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ve Frýdlantu vybudovali novou naučnou stezku na Křížovém vrchu

Novou naučnou stezku na Křížovém vrchu vybudovali ve Frýdlantu na Liberecku díky penězům z česko-polského projektu Společně objevujeme přírodu a historii na naučných stezkách Frýdlantu a Lubaně. Frýdlantská stezka v rezervaci Křížový vrch ukazuje historii a kouzlo tamního podzámčí.

„Návštěvníci na ní najdou informační tabule, odpočinková místa s vyhlídkou na hrad a zámek i povalový chodníček s přemostěním mokřadu,“ řekl frýdlantský starosta Dan Ramzer (ODS). „Chceme lidem ukázat, že podzámčí má své kouzlo a svou historii. A že stojí při návštěvě Frýdlantu za to nejen státní hrad a zámek, ale že má smysl sejít i dolů. Věřím, že naučná stezka s osmi zastaveními a vyhlídkami na zámek i na samotné město turisty i místní zaujme. Ostatně stezka znovu zpřístupnila lokalitu, která už byla pozapomenutá," poznamenal starosta.

Naučná stezka je zhruba kilometr dlouhá a začíná u tenisových kurtů. „Jde o tři čtvrtě metru širokou zpevněnou štěrkovou cestu, lemovanou čedičovými kameny z okolí stezky. Na dvou místech střídá pěšinu přemostění přes mokřady. Na stezce jsou i dvě odpočinková místa s vyhlídkou, dva kamenné průchody pod železniční tratí a v některých místech je osazeno dřevěné zábradlí. Nechybí ani dřevěné směrníky či informační tabule, které představují faunu a flóru kolem stezky a informují také o železničním neštěstí, které se zde před lety stalo," doplnila vedoucí investičního oddělení města Zdena Ubiasová.

Zhruba v polovině navazuje na novou naučnou stezku další nová frýdlantská atrakce, kterou je křížová cesta. Skoro zapomenutou cestu obnovili díky česko-německému projektu Paměť v krajině Trojzemí. Křížová cesta vznikla z podnětu frýdlantského děkana Johanna Friedricha Leubnera.

Pozemek pro ni věnovali Clam-Gallasové. Dokončena byla roku 1737, vrcholový kříž s obrazem Nejsvětější Trojice byl vysvěcen o sedm let později. Zastavení jsou opravená, osadit je třeba nové smaltované obrázky. Znovu slavnostně vysvěcena bude Křížová cesta v květnu příštího roku.

Autoři | Foto město Frýdlant

Štítky Frýdlant, Lesní naučná stezka, naučná stezka, Křížový vrch (Broumovská vrchovina), historie, vyhlídka, křížová cesta, Liberecký kraj, ODS, Dan Ramzer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frýdlantu vybudovali novou naučnou stezku na Křížovém vrchu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.