Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nepořádek kolem kontejnerů trápí Liberec i Turnov. Obyvatelé vyhazují na ulici celé pohovky i suť

Nejen v Liberci hyzdí okolí kontejnerů věci, které tam nepatří. Velký nepořádek kolem kontejnerů trápí také Turnov. Někteří občané si nejspíš myslí, že je stání kolem popelnic takovým malým sběrným dvorem. Jsou schopni tam odložit cokoliv, co už doma nepotřebují. Například pytle se směsným odpadem, pytle se stavebním odpadem a dokonce i celou sedací soupravu, kterou vyměnili za novou.

„Technické služby Turnov, které zajišťují odvoz odpadu, pak musí řešit provozní problémy. Pokud přijedou např. ke kontejnerům na směsný odpad a ty jsou zarovnány objemným odpadem, nemohou s nimi ani manipulovat. Nejprve musí být zajištěn odvoz objemného odpadu a posléze může být vyprázdněn kontejner,“ shrnula Zuzana Sedláková z odboru životního městského úřadu Turnov.

Co jsou schopni někteří obyvatelé vytvořit kolem kontejnerů, můžete vidět na snímcích z Turnova a Liberce.

Právě vedení Liberce už dochází s nepořádnými obyvateli trpělivost. Radnice proto plánuje instalaci kamer nebo více kontrol, zkrátka represi. Pokuta přitom může být likvidační, až 500 tisíc korun. „Pokud se vydáte napříč městem, ihned poznáte, kde se někdo stěhoval, kdo má doma novou kuchyňskou linku nebo kdo rekonstruoval bytové jádro. Množství nábytku a stavebního odpadu doplňuje velký počet pneumatik, autodílů nebo velkých elektrospotřebičů,“ řekl Michal Vinař z Odboru ekologie a veřejného prostoru libereckého magistrátu.

Na stejný problém Libereckou Drbnu upozorňují i čtenáři. „Město udělalo kontejnery na tříděný odpad, což je sice super, ale lidi pak dávají věci okolo a vzniká z toho bordel, hlavně když fouká vítr a máme vše na zahradě,“ napsal jeden z obyvatelů Ještědské ulice.

Jenže lidé, kteří nepořádek u kontejnerů nechávají, riskují až půlmilionovou pokutu. „Odpovědným pracovníkům však dochází trpělivost a na místě je realizace různých opatření, od represí, zvýšených kontrol, po preventivní opatření. Instalují se nové kamery a fotopasti pro usnadnění dopadení hříšníků,“ dodal Vinař. 

V obou městech přitom fungují sběrné dvory, kam můžou obyvatelé odpad navézt zdarma. „Zároveň je možné každý půlrok využít velkokapacitní kontejnery, které jsou v ulicích dle harmonogramu rozmisťovány,“ uzavřel Vinař. 

Foto město Turnov, magistrát města Liberce

Štítky kontejnery, tříděný odpad, nepořádek, Liberec, Turnov, kontejner, odpad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nepořádek kolem kontejnerů trápí Liberec i Turnov. Obyvatelé vyhazují na ulici celé pohovky i suť  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.