Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Za ukládání nepovolených odpadů v Osečné zaplatí Purum milion

Milionovou pokutu vyměřila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) společnosti Purum za ukládání nepovolených odpadů na skládku v Osečné. Provozovatel skládky komunálního odpadu v Osečné porušoval integrované povolení a provozní řád skládky. Při předem ohlášené kontrole objevili inspektoři odpady, které tam být nesmějí.

"Našli jsme například pneumatiky, sporáky, mikrovlnnou troubu i videorekordér. To jsou odpady, které podléhají povinnosti zpětného odběru a na skládku nepatří," uvedla ředitelka libereckého inspektorátu životního prostředí Hana Kolářová. Inspektoři ale podle ní také zjistili, že stavební a demoliční odpady ukládané na skládku nebyly řádně evidovány a společnost Purum podala navíc nepravdivé hlášení o produkci a nakládání s odpady.

Provozovatel skládky také podle inspektorů nezajistil svah protierozní sítí zamezující úletům do okolí a odpady ani nepřekrýval, což bylo v rozporu s provozním řádem. "Zjistili jsme, že do tělesa skládky bylo uloženo téměř 6000 tun dalšího nepovoleného materiálu, který byl směsí cihel, stavebních odpadů, různých sutí či pneumatik. Při stanovování výše pokuty jsme zohlednili velké množství neoprávněně přijímaného odpadu a také to, že provozem skládky v rozporu s podmínkami zařízení mohlo dojít ke kontaminaci vod i hornin," dodala Kolářová.

Purum je česká společnost působící v oblasti odpadového hospodářství od roku 1996. Zabývá se především odstraňováním nebezpečných odpadů, ostatních odpadů, recyklací a využitím odpadů, službami pro průmyslové podniky i veřejnoprávní subjekty, ekologickým poradenstvím, vodohospodářstvím a facility managementem. Proti sankci uložené inspektory ČIŽP se firma odvolala, ministerstvo životního prostředí však pokutu potvrdilo.

Autoři

Štítky Osečná, Purum, ČIŽP, skládka, odpad, pokuta, Česká inspekce životního prostředí, Ministerstvo životního prostředí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za ukládání nepovolených odpadů v Osečné zaplatí Purum milion  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.