Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Likrem končí. Město převezme správu krematoria a nabídne vlastní pohřební službu

Pouze přibližně každý čtvrtý zemřelý Liberečan má v krematoriu obřad. Tuto statistiku chce změnit vedení města, které převezme správu krematoria a vytvoří vlastní pohřební službu. Cena obřadu s veškerými službami by pak měla být skoro nejnižší v Česku.

V polovině příštího roku končí smlouva společnosti Likrem a město se rozhodlo, že si pohřební služby převezme pod svou správu. „Rádi bychom nabídli všechny pohřební služby komfortně na jednom místě a ulehčili všem dotčeným v tak náročné životní fázi, aby se zabývali organizačními věcmi v co nemenší míře a mohli se věnovat vyrovnání se se smrtí člena rodiny,“ řekl náměstek primátora Tomáš Kysela.

Veškeré pohřební služby pak budou moci lidé vyřídit na jednom místě. „Pozůstalým budou k dispozici v Liebiegově vile v centru města, v budově krematoria a na ruprechtickém hřbitově kanceláře, které zajistí veškeré nutné úkony spojené s pohřbem,“ doplnila mluvčí magistrátu Jana Kdymová.

Komplexní služba zahrnuje převzetí těla, převoz, uchování, smuteční parte, organizaci pohřbu, rakev podle katalogu, úpravu zemřelého, pronájem obřadní síně, její výzdobu, hudbu a smuteční projev prostřednictvím řečníka. Celková cena činí 15 719 korun, v případě nevyužití všech služeb se cena adekvátně snižuje podle ceníku, který bude nově veřejně dostupný.

Každý rok v Liberce zemře asi 1000 lidí, v krematoriu pak proběhne až 2500 kremací. Obřadů ale bylo loni jen 230.

„My bychom chtěli motivovat občany morálně i ekonomicky, aby své zemřelé důstojně pohřbívali. Proto realizujeme záměr vlastní městské pohřební služby spolu s provozem krematoria, stejně tak to řeší většina velkých měst. Za zcela příznivých cen například nabízíme velkou smuteční síň,“ vysvětluje důvody Ivan Langr, náměstek primátora pro školství, sociální věci a kulturu.

Autoři | Foto

Štítky krematorium, Česko, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Vácha

Pro pana Bláhu : víte o tom,že město požadovalo po Likremu cca 3.100.000,-Kč roční nájem za krematorium??Kdopak se tedy jak říkáte "pakoval",jaká hyena????

Čtvrtek, 14. prosince 2017, 16:32Odpovědět

Likrem končí. Město převezme správu krematoria a nabídne vlastní pohřební službu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.