Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Referendum v České Lípě bude den po volbě prezidenta, témat bude pět

Referendum v České Lípě se uskuteční až v neděli 28. ledna, den po druhém kole prezidentských voleb. Důvody jsou hlavně organizační. Nízké účasti se starostka Romana Žatecká (ČSSD) neobává. "Udělali jsme vše pro to, aby referendum bylo pro lidi atraktivní. Rozšířili jsme otázky, abychom při oslovení veřejnosti získali odpovědi na další potenciálně problematická rozhodnutí v budoucnu," řekla dnes novinářům Žatecká.

Opoziční zastupitelé původně navrhovali, aby se referendum týkalo jen výstavby venkovního bazénu u Sportareálu. V rozpočtu se na jeho výstavbu počítá s 90 miliony korun, podle části opozice ale řada obyvatel města s jeho vybudováním v Barvířské ulici nesouhlasí. "Pokud opravdu veřejné mínění tak rozděluje názor na existenci venkovního bazénu v České Lípě, tak určitě lidé přijdou," řekla starostka.

V referendu se budou lidé vyjadřovat k dalším zvažovaným investicím. Město má šanci koupit za 28,7 milionu korun rozhlednu Štěpánka na Špičáku a bezmála za pět milionů korun vyhořelý Kounicův dům z 18. století, jemuž hrozí zánik, pokud se neopraví. Lidé by měli také rozhodnout o tom, zda by bylo vhodné vybudovat novou knihovnu v prostoru tzv. Tilie na Jeřábkově náměstí. Dosud se mluvilo o jejím stěhování do kulturního domu. Město bude chtít znát také názor veřejnosti, zda má zrekonstruovat Jiráskovo divadlo. Náklady se odhadují až na 120 milionů korun.

Opozice neúspěšně navrhovala, aby se referendum konalo souběžně s prezidentskými volbami. Podle vedení města by se ale jen těžko hledali lidé do komisí. "Sehnat dalších 180 lidí by byl problém," uvedl místostarosta Juraj Raninec (ODS). Zatím nejsou podle něj ani zcela naplněné komise pro volbu prezidenta. Podle Ranince bude pro město také jednodušší, když pro referendum využije místnosti určené k volbě prezidenta. "Třeba v Častalovicích máme jen jednu volební místnost a byl by problém hledat nějakou jinou," uvedl Raninec. Navíc město podle něj nebude muset přikupovat dalších 44 uren a zástěn. Podle starostky by náklady na referendum neměly přesáhnout tři čtvrtě milionu korun.

Autoři

Štítky Česká Lípa, referendum, prezidentské volby, Romana Žatecká, ČSSD, Juraj Raninec, ODS, Jiráskovo divadlo (Česká Lípa), Špičák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Referendum v České Lípě bude den po volbě prezidenta, témat bude pět  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.