Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Botanické v Liberci se letos dařilo, na Štědrý den bude zadarmo

Botanická zahrada v Liberci má vydařenou sezonu. Ke konci listopadu ji navštívilo přes 50 tisíc lidí, o pět procent více než loni. Na Štědrý den se proto nebude vybírat vstupné. Senioři nad 65 let mohou do nejstarší botanické zahrady v Česku chodit zdarma dokonce po celý prosinec. Podle ředitele Miloslava Studničky se letos navíc může zahrada pochlubit i několika výjimečnými pěstitelskými úspěchy.

"Snad největší radost můžeme mít z plodícího zmijovce titánského, kdy se povedlo oplození pylem zaslaným USA," řekl dnes Studnička. Zmijovec je rostlina s údajně největším květenstvím světa, které může dosáhnout výšky několika metrů a hmyz láká na pach podobný hnijícímu masu. Kvete vzácně, v Liberci se to povedlo již třikrát, naposledy letos. Oplození bylo úspěšné poprvé, zmijovce mohou nyní návštěvníci vidět v pavilonu G.

Botanická zahrada se chlubí i dalšími úspěchy. "Po dvacetiletém úsilí je možné vidět asi čtyři metry vysoké žluté květenství agávovité rostliny Dasylirion glaucum. Nyní kvete i převzácná čistě žlutá kamélie Camellia nitidissima," uvedl Studnička. Tento botanický druh pochází z Číny a kvete málokdy. Jedinečná je i barva, žlutá totiž u kamélií nebývá.

Právě rozkvetlé kamélie patří v období Vánoc mezi největší taháky botanické zahrady. V pavilonu roste kolem 20 výběrových odrůd a dalších pět kamélií, které jsou nejdéle pěstovanými kaméliemi v Evropě. Lákadlem jsou nyní i rozkvetlé orchideje, masožravé láčkovky a nejžahavější rostlina světa zvaná kopřivák morušovitý. Člověku žahnutí způsobuje na čtyři týdny bolest, otok a svědění.

Botanická zahrada se pyšní také tím, že letos poprvé v její více než 120leté historii kvetl takzvaný zlatý kaktus, veliký jako soudek. Zahradě se podařilo také získat kriticky ohrožený druh rostliny Stangeria eriopus, vzácné druhy rodu Cryptanthus, mravencomilné rostliny či kvalitní staré bonsaje. "Tyto nákupy byly možné díky překročení tržeb ze vstupného loni i letos, takže díky návštěvníkům zlepšujeme sbírky zahrady i expozice," poděkoval návštěvníkům Studnička.

Finanční plán tržeb ze vstupného se podle něj podařilo letos naplnit už v říjnu. Návštěvníků přišlo zhruba o pět procent více než loni, ke konci listopadu jich bylo 50 429. "Za prosinec to bude číslo ještě významně vyšší, protože návštěvníků přichází uspokojivě mnoho, i těch platících," dodal ředitel. Botanické zahradě v Liberci se v posledních letech daří, bezplatný přístup o Štědrém dnu se tak stává již tradicí. Vstupné se tento den v zahradě neplatí od roku 2014.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberec, botanická zahrada, Vánoce, Štědrý den, rostliny, zahrada, Česko, USA, Evropa, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Botanické v Liberci se letos dařilo, na Štědrý den bude zadarmo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.