Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Milionové pokutě za nevhodný odpad se bude firma Purum bránit

Odpadová společnost Purum se chce bránit milionové pokutě, kterou jí nedávno uložila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) za ukládání nepovolených odpadů na skládku v Osečné. Podle vedení firmy je výše pokuty nepřiměřená, navíc odpad, za který byla uložena, už nebylo možné dál využít. Firma se proti pokutě odvolala, ministerstvo životního prostředí ji však potvrdilo. Nyní chce společnost využít všechny mimoodvolací a soudní prostředky, aby dosáhla zrušení pokuty.

Podle inspektorů provozovatel skládky komunálního odpadu v Osečné porušoval integrované povolení a provozní řád skládky. "Našli jsme například pneumatiky, sporáky, mikrovlnnou troubu i videorekordér. To jsou odpady, které podléhají povinnosti zpětného odběru a na skládku nepatří," uvedla ředitelka libereckého inspektorátu životního prostředí Hana Kolářová. Inspektoři podle ní ale také zjistili, že stavební a demoliční odpady ukládané na skládku nebyly řádně evidovány a společnost Purum podala navíc nepravdivé hlášení o produkci a nakládání s odpady.

Podle jednatele firmy Daniela Krafta se ale neúplná elektrozařízení - skelety do skládek dostávají ze svozu velkoobjemového nebo komunálního odpadu od občanů a pracovníci firmy je pravidelně ze skládky vybírají. "Skelety znečištěné komunálním odpadem jsou prostě velkoobjemovým odpadem, který nelze dále využít. Přesto naše společnost vždy tyto skelety z tělesa skládky vysbírává. Není v silách naší společnosti ani naší povinností vychovávat občany k tomu, aby odevzdávali skelety ke zpětnému odběru, a ne do velkoobjemového sběru," řekl Kraft. Podobně se podle něj dostávají do odpadu i pneumatiky, které z něj firma také vybírá.

"Pneumatiky, které byly v době kontroly v tělese skládky viditelné, jsou pouze ty, které zahořely při hlášeném požáru skládky v roce 2015. O tomto požáru byla inspekce při provádění kontroly informována. Tyto pneumatiky již nelze využít a musí být odstraňovány v tělese skládky jako objemný odpad, protože po jejich poškození požárem jsou již technologicky nerecyklovatelné," dodal jednatel odpadové společnosti. V případě stavebního odpadu od občanů nebylo podle něj do průvodek doplněno přesné místo stavby, kde vznikl. Údaje firma doplnila. "V žádném případě se nejednalo o ohrožení životního prostředí, jen o administrativní nedostatek," dodal Kraft.

Purum je česká společnost, která působí v oblasti odpadového hospodářství od roku 1996. Zabývá se především odstraňováním nebezpečných odpadů, ostatních odpadů, recyklací a využitím odpadů. ČIŽP vytýkala firmě i nedostatečné zabezpečení skládky v Osečné. Podle Krafta je ale zabezpečená tak, aby nemohlo nikdy dojít k jakémukoli znečištění okolního prostředí. "Skládkové průsakové vody jsou řádně svedeny do jímek a odváženy oprávněným osobám k jejich odstranění, což vždy dokládáme řádnou evidencí odpadů," dodal.

Autoři | Foto ČIŽP

Štítky Osečná, Purum, ČIŽP, skládka, odpad, pokuta, Česká inspekce životního prostředí, Johann Daniel Kraft, Ministerstvo životního prostředí České republiky, komunální odpad, pneumatika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milionové pokutě za nevhodný odpad se bude firma Purum bránit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.