Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Studenti univerzity navrhli novou zastávku u Galerie. Využili i speciální brýle od Microsoftu

S návrhy na novou zastávku u liberecké Galerie přišli studenti katedry environmental design Technické univerzity. A jsou hodně odvážné, jeden z nich například ani nemá střechu a je vytvořený z kolejnic a nabarvený na červeno. Studenti při práci využili i speciální brýle HoloLens od společnosti Microsoft.

„Na správní radě galerie jsme se bavili o zvažovaném posunování zastávky u galerie. Je to důležitá křižovatka a napadlo mě, že by to bylo dobré téma pro naše studenty. Vznikly digitální modely, které jsme pak vyzkoušeli v prostředí brýlí HoloLens,“ popsal nápad Jan Stolín, vedoucí katedry.

Práce na návrzích trvala několik měsíců. Kromě klasické vizualizace a modelu zastávky převedli svůj návrh také do prostředí HoloLens.

Brýle jsou unikátní v tom, že si s nimi návrh můžete promítnout přímo na místo, kde by měl stát. Jde také měnit rozměry, posunovat s ním a také navrženou zastávku obcházet, jako by na místě opravdu stála.

Podle těch, co už si je vyzkoušeli, jsou brýle velmi jednoduše ovladatelné. Jejich většímu rozšíření tak brání jejich cena, která se pohybuje kolem devadesáti tisíc korun. Své brýle má univerzita půjčené od společnosti Škoda auto.

A jak vlastně dopadly studentské návrhy? Andrey Kuzmenko by si zastávku před galerií představoval jakoby vytvořenou z kolejnic. „Železnice i tramvaje mají v Liberci velkou tradici a rozvoj Liberce je s nimi spojen. Z toho jsem čerpal ve svém návrhu,“ přibližil svůj návrh Andrey Kuzemnko.

Jeho zastávka není krytá. „Zastávka je blízko konečné a málokdo tu čeká na tramvaj. Lidé tu spíše vystupují cestou do galerie, do muzea nebo do polikliniky,“ vysvětlil.

Jeho spolužák z katedry Jan Janecký čerpal z inspiraci přímo z místa, kde by zastávka měla stát. „Můj návrh má evokovat větve procházející aleje stromů, která je zde dominantní,“ popsal.

V současnosti se zatím neřeší podoba zastávky, ale spíš její umístění v dopravním provozu. „Naše katedra je ale v případě zájmu připravena návrhy městu či kraji prezentovat,“ uzavřel Stolín.

Autoři | Foto TUL

Štítky Technická univerzita, TUL, zastávka, galerie, brýle, Microsoft, Microsoft HoloLens, Liberec, Kuz‘ma Skrjabìn, ŠKODA AUTO a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti univerzity navrhli novou zastávku u Galerie. Využili i speciální brýle od Microsoftu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.