Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Česká Lípa zvažuje postavení knihovny na Jeřábkově náměstí

Česká Lípa zvažuje další variantu pro přemístění městské knihovny, která je nyní v nevyhovujících prostorách. V plánu dosud bylo její stěhování do Kulturního domu Crystal. Obyvatelé města ale budou v lednovém referendu rozhodovat o tom, zda by nebylo vhodnější vybudovat novou knihovnu v prostoru tzv. Tilie na Jeřábkově náměstí.

"Tam by to byla novostavba," uvedl místostarosta Juraj Raninec (ODS). Podle něj zatím nemají radní ani odhad, kolik by stavba mohla stát. Předpokládá, že půjde řádově o desítky milionů korun.

Městská knihovna sídlí v České Lípě na náměstí T. G. Masaryka v budově, která není bezbariérová. "V objektu, v němž je, už nedokážeme nic udělat. Snad opravit, bariéry ale neodstraníme," uvedla starostka Romana Žatecká.

Radnice dosud uváděla, že má v plánu přemístit knihovnu do multifunkčního objektů Crystalu, ve kterém je už kromě dvou velkých sálů také kino, restaurace, baletní sál a galerie. Stěhování mělo nastat po skončení připravované rekonstrukce, jež si podle odhadů vyžádá asi 300 milionů korun. Projekt je zatím na začátku, město teprve představilo architektonickou studii. Aby v Crystalu mohla být knihovna a vše ostatní, nešlo by podle starostky o ideální stav, ale kompromis. "Který nějakým způsobem ořezává sál, nějakým způsobem se dotýká restaurace a nějakým způsobem něčeho dalšího," dodala starostka.

Z diskuse s architekty vyplynulo, že vhodným místem pro knihovnu by byl prostor Tilie, který hyzdí centrum města. "Budova na tom rohu by mohla být potenciálně dobrým místem pro samostatně stojící bezbariérovou knihovnu. Tím pádem by nemusela omezovat Crystal v rozvoji, nemuseli bychom dělat kompromisy s restaurací, a zároveň vyřešili Tilii," řekla Žatecká.

Pokračování tohoto záměru ale bude závislé na výsledku referenda. Konat se bude v neděli 28. ledna, den po druhém kole prezidentských voleb. Obyvatelé města se v něm budou vyjadřovat i k dalším čtyřem zvažovaným investicím. Měli by rozhodnout, zda má město postavit za 90 milionů korun venkovní bazén u Sportaráelu. Město bude chtít znát názor veřejnosti také na to, zda má zrekonstruovat Jiráskovo divadlo. Náklady se odhadují až na 120 milionů korun. Poslední dvě témata se týkají nákupu dvou objektů. Město má šanci koupit za 28,7 milionu korun rozhlednu Štěpánka na Špičáku a bezmála za pět milionů korun vyhořelý Kounicův dům z 18. století, jemuž hrozí zánik, pokud se neopraví.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Česká Lípa, knihovna, stěhování, restaurace, Tomáš Garrigue Masaryk, Juraj Raninec, ODS, kulturní dům, Romana Žatecká, Jiráskovo divadlo (Česká Lípa), referendum, městská knihovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa zvažuje postavení knihovny na Jeřábkově náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.