Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Štědrý den byl teplotně výrazně nadprůměrný, padly i rekordy

Česko letos zažilo velmi teplý Štědrý den. Průměrná teplota dosáhla 6,4 stupně Celsia, což je o více než sedm stupňů nad dlouhodobým průměrem. Padly i dva rekordy, uvedl Tomáš Mejstřík z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Dnes byla teplota sice stále vysoká, ale žádné rekordy už překonány nebyly.

Na Štědrý den bylo nebývale teplo hlavně v ranních hodinách. Do sedmé hodiny ranní byla minima v průměru 5,6 stupně Celsia. Regionálně bylo nejchladněji ve Zlínském kraji s průměrem 3,9 stupně, naopak Ústecký kraj měl průměrnou minimální teplotu sedm stupňů Celsia.

Nejtepleji bylo v neděli v Osoblaze, kde naměřili 11,3 stupně Celsia. Blízká stanice v Městě Albrechticích-Žárech zaznamenala 11,2 stupně a v Krnově pak 10,9 stupně. Na obou stanicích to byla rekordní hodnota pro Štědrý den.

Podle ČHMÚ bylo počasí velmi teplé i dnes, například v Byňově u Nových Hradů na Českobudějovicku naměřili více než devět stupňů Celsia. "Žádné rekordy na stanicích s alespoň třicetiletou řadou ale nepadly," sdělila meteoroložka.

V dalších dnech se má postupně ochlazovat, ale víkend bude opět teplý. V úterý ještě nejvyšší denní teploty mohou vystoupat k devíti stupňům, ale ve čtvrtek mají být maxima už jen jeden až pět stupňů a čeká se déšť se sněhem nebo sněžení. V pátek pak bude nejchladněji, nejvyšší teploty mají být minus jeden až tři stupně Celsia. V sobotu ale maxima opět stoupnou na sedm stupňů a na Silvestra dokonce na 11 stupňů Celsia.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberec, zima, sníh, obleva, teplo, počasí, rekord, Štědrý den, stupeň Celsia, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Zlínský kraj, Ústecký kraj, silvestr, Osoblaha, Krnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štědrý den byl teplotně výrazně nadprůměrný, padly i rekordy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.