Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ROK 2018 V LIBERECKÉM KRAJI: Otevření silnice a soud s hejtmanem

Rok 2018 bude v Libereckém kraji nejen rokem oslav 100. výročí vzniku samostatného Československého státu. V polovině roku by měla být otevřena nová silnice, která výrazně zrychlí spojení mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Ke klíčovým událostem bude zřejmě patřit i soud v případu korupce ve spojení se dvěma evropskými projekty, mezi obžalovanými je i liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Státní zástupce podal obžalobu na 13 lidí a čtyři firmy jen pár dní před koncem letošního roku.

Půta byl už v listopadu 2014 obviněn z přijetí statisícového úplatku a ze zneužití pravomoci v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Projekt za 65 milionů korun měl získat evropskou dotaci z ROP Severovýchod. Žádné evropské peníze ale na projekt vyplaceny nebyly. Půta od začátku obvinění odmítá. "Ničeho nezákonného jsem se nedopustil. Jsem rád, že po více než třech letech od mého obvinění soud začne a já se před ním budu moci obhájit," uvedl již dříve pro Půta. Obviněným hrozí až 12 let vězení, kdy soud začne, ale není zatím jasné.

To otevření silnice mezi Libercem a Jabloncem už má své pevné datum. "Stavba probíhá podle harmonogramu a nic v tuhle chvíli nenarušuje termín 1. června, kdy by měl být spuštěn provoz," řekl vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp. Mezi Libercem a Jabloncem pracují dělníci na 2,6 kilometru dlouhém úseku. Jde o poslední etapu přeložky silnice I/14, která dnes vede přes Vratislavice. Od roku 2002 se podařilo dokončit pět kilometrů čtyřproudé komunikace, která stála 1,5 miliardy korun. Od loňského března se pracuje na poslední etapě, kterou je dvouproudá silnice s třetím pruhem ve stoupání. Přijde na 360 milionů.

Ve druhé polovině roku se naopak mezi Libercem a Jabloncem zastaví provoz na tramvajové trati kvůli dokončení její modernizace. Podle ředitele dopravního podniku Luboše Wejnara čeká rekonstrukce úseky trati mezi zastávkou Kyselka a Měnírna v Zeleném údolí a v úseku ulic U Nisy - křižovatka Budovatelů - Poštovní v Jablonci. "Tyto úseky v celkové délce 4,5 km byly naposledy opravovány ve větším rozsahu v roce 1975," doplnil. Součástí modernizace, která podle odhadů přijde na 585 milionů korun, je také sjednocení rozchodu kolejí v celé síti na standardních 1435 mm. Dnes se z Vratislavic do Jablonce jezdí na metrovém rozchodu.

Mimo provoz bude v příštím roce Severočeské muzeum, které čeká druhá etapa rekonstrukce za sto milionů korun. "Muzeum se uzavře na konci února příštího roku a zůstane zavřené až do listopadu 2019," řekla krajská radní pro kulturu Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj). Stavební úpravy přijdou na 65 až 78 milionů a zajistit by měly bezbariérovost objektu, ale také lepší podmínky pro uchovávání sbírek. V projektu se našly peníze i na zrestaurování sbírkových předmětů, jako jsou plakáty, hodinový stroj z věže nebo cestovní toaletní potřeby maršála Radeckého.

Jednou z největších kulturních událostí bude zřejmě zahájení festivalu Lípa Musica 17. září v Městském divadle v Jablonci nad Nisou, jehož hvězdou bude mezzosopranistka Magdalena Kožená. Představí se v programu Il gardino dei sospiri za doprovodu Collegia 1704 Václava Lukse. "Její jablonecké festivalové vystoupení bude jedinou zastávkou tohoto unikátního projektu v Čechách. Galavečer nabídne citově exaltované ukázky z italské barokní opery i z kantát Georga Fridricha Händela," řekl ředitel festivalu Martin Prokeš. Tak prestižní interpretku si podle něj může festival dovolit jen díky finanční podpoře z Libereckého kraje.

Autoři

Štítky Liberec, Liberecký kraj, Martin Půta, Starostové, STAN, silnice, Jablonec nad Nisou, projekt, Starostové a nezávislí, Československo, rekonstrukce, Marie Magdalena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ROK 2018 V LIBERECKÉM KRAJI: Otevření silnice a soud s hejtmanem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.