Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kde oslavit příchod roku 2018? Podívejte se, kde plánují ohňostroj

Tradičně jen několik měst a obcí v Libereckém kraji uspořádá na přelomu letošního a příštího roku ohňostroj. Nový Bor novoroční akci spojí se slavnostním otevřením rekonstruovaného náměstí. V Doksech ohňostroj doplní laserová show a v Turnově v Českém ráji bude jen v případě příznivého počasí.

"Do mlhy se už střílet nebude," uvedla mluvčí turnovské radnice Anna Šupíková. Místo pro novoroční ohňostroj bude v Turnově tradiční - centrální parkoviště u autobusového nádraží Na Lukách. Program začne 1. ledna v 16:30. "Milovníky muziky potěší skupina Duo BigBand," dodala Šupíková.

Ve stejnou dobu začne i program v Novém Boru. "Budeme mít i ohňovou show s hudbou," uvedla mluvčí radnice Radmila Pokorná. Město chce při akci slavnostně otevřít náměstí, i když ještě zcela hotovo není. Umělecký prvek evokující otevřenou sklářskou rotační formu a historické osvětlení budou na náměstí až po skončení zimy. Obnova náměstí probíhala od letošního jara a stála skoro 25 milionů korun.

V Doksech budou mít novoroční ohňostroj od 18:00 v zámeckém parku. Doplní ho laserová show s 3D efekty a projekcí. Ohňostroj, na který se sjíždějí lidé z celého okolí, bude mít tradičně i Skalice u České Lípy.

Přímo o silvestrovské půlnoci mnoho obcí v kraji ohňostroje nepořádá, v záplavě další odpalované pyrotechniky by jejich akce zanikly. Jednou z výjimek je Stráž nad Nisou u Liberce, obecní ohňostroj dlouhodobě patří mezi vyhlášené. "Rozsahem bude obdobný jako v minulých letech," uvedla starostka Daniela Kysilková. O silvestrovské půlnoci v kraji organizuje ohňostroj už jen radnice v Českém Dubu v Podještědí. Na náměstí chodí zhruba 200 lidí, kvůli bezpečnosti je tam povoleno jen odpalování oficiálního ohňostroje.

Za příznivého počasí je působivý ohňostroj nad Máchovým jezerem. Od hráze ve Starých Splavech pyrotechniku odpalují půl hodiny po silvestrovské půlnoci místní hasiči. Na netradiční zážitek láká již asi deset let lyžařské středisko v Kořenově-Rejdicích na pomezí Jizerských hor a Krkonoš s panoramatickým výhledem přes údolí Kamenice až k Černé studnici a na Ještěd. Světelné efekty lze pozorovat přímo při lyžování. Lanovka jezdí skoro do půlnoci. "Na noční silvestrovské lyžování chodí nějakých 300 až 400 lidí," uvedl majitel areálu Martin Martínek. Silvestrovská noc je výjimečná i pro další zimní středisko, Harrachov v Krkonoších. V ostatních částech roku tam jsou totiž ohňostroje zakázané.

Autoři

Štítky ohňostroj, silvestr, Nový rok, Turnov, Nový Bor, Doksy, Liberecký kraj, Český ráj, Luka, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kde oslavit příchod roku 2018? Podívejte se, kde plánují ohňostroj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.