Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Česká Lípa bojuje s divočáky, chodí až na sídliště na Holém vrchu

V České Lípě se přemnožila divoká prasata. Pronikají do okrajových částí města, hlavně na sídliště na Holém vrchu. Lidé se jich bojí. Myslivci sice zvyšují počty odlovených zvířat, stále to ale nestačí. Ve městě je střílet nemohou. Radnice teď spolu s myslivci hledá způsoby, jak prasatům přístup do města zkomplikovat. Jedním z nich je vysekání rákosí v okolí Ploučnice, kde zvířata nacházejí bezpečný úkryt.

„Divoká prasata jsou velmi chytrá zvířata. My jejich odlovy stále navyšujeme, ale nestačí to. Lidé nám volají, že je mají u domu, ať si je přijedeme odstřelit. Ale takhle to nejde, nesmíme lovit v obydlené části města, je to nebezpečné," řekl předseda Okresního mysliveckého spolku v České Lípě Petr Lípa.

Divočáky podle něj lákají k cestě na sídliště zbytky, které vyhazují zahrádkáři v nedaleké zahrádkářské kolonii. Myslivci sice na Holém vrchu rozmístili pachové ohradníky, jenže ty příliš nefungovaly, navíc si je někteří lidé odnesli. „Je jasné, že divočákům stoprocentní přístup na Holý vrch nezamezíme, ale naší snahou je nalézt způsoby, jak jim ho co nejvíce omezit a znepříjemnit," řekla starostka Romana Žatecká (ČSSD).

Prasata podle ní přicházejí na sídliště většinou po půlnoci. „Ale to jsou venku ještě pejskaři, kteří chodí venčit v tuto dobu, a malér může být na světě. Město udělá opatření, zčásti nám ale musí pomoci i zahrádkáři a majitelé pozemků v okolí Ploučnice," dodala starostka.

Myslivecký spolek jen v prosinci odlovil v okolí Holého vrchu a čistírny odpadních vod 18 prasat, uniknout se podařilo jen třem selatům, která se ukryla v rákosí. Právě to je podle myslivců největším problémem.

V rákosí kolem Ploučnice mají prasata naprostý klid a velmi špatně se tam loví. Ideálním řešením by bylo rákos pravidelně sekat, tím jim zničit útočiště a narušit cesty do města. Navíc by pro myslivce vznikl přehledný prostor pro jejich odlov. Pozemky ale nepatří jen městu. „Na pozemcích města rákos posekáme, ale sami myslivci říkají, že to nestačí, stále ho tam bude hodně," řekla Žatecká.

Město chce proto jednat s ostatními vlastníky o společném řešení. Rákos by se podle ní měl pravidelně sekat. V současném počasí to ale nepůjde, pokud nebude mrznout. Kolem Ploučnice jsou podle starostky bažiny a technika se tam nedostane.

Autoři | Foto Město Česká Lípa

Štítky Česká Lípa, divočáci, Holý vrch, myslivost, divoké prase, sídliště, rákos, Ploučnice, ČSSD, Romana Žatecká

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa bojuje s divočáky, chodí až na sídliště na Holém vrchu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.