Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zemřel pedagog a čestný občan Liberce Rudolf Anděl

Ve věku třiadevadesáti let v úterý zemřel Rudolf Anděl. Dlouholetý pedagog a zakladatel katedry historie na pedagogické fakultě Technické univerzity byl také čestným občanem Liberce. Pohřeb se koná ve středu 10. ledna ve 13 hodin ve velké síni libereckého krematoria.

Rudolf Anděl získal za svou celoživotní práci mnoho ocenění. Už v roce 2004 mu byla udělena Čestná medaile města. Technická univerzita v Liberci vydala na jeho počest sborník u příležitosti jeho osmdesátých narozenin.

V roce 2014 se u příležitosti devadesátých narozenin stal čestným občanem města.

„Pan docent Anděl patřil k osobnostem, které ovlivnily vývoj a formování libereckého školství a vzdělanosti i historického povědomí. Jeho velkým přínosem je mimo jiné i to, že se významně zasloužil o založení naší fakulty pedagogické. Obdivoval jsem jeho celoživotní badatelskou práci a popularizaci historie jako vědy. Bude mi chybět i jeho nakažlivý životní optimismus,“ řekl bývalý rektor Zdeněk Kůs.

Oblíbeným oborem Rudolfa Anděla byla historie. „Nejradši mám období feudalismu, kdy se na troskách starého světa rodil svět nový. Mám rád éru renesance a novogotiky. Ale na dobu socialismu moc rád nevzpomínám. K nejhezčím létům mého života patří roky po listopadu 1989, kdy jsme konečně mohli svobodně učit i bádat,“ řekl před třemi lety.

Rudolf Anděl

Docent Rudolf Anděl se narodil 29. dubna 1924 v Šumburku nad Desnou. Vystudoval reálné gymnázium v Turnově, Filosofickou fakultu UK v Praze – obor dějepis, zeměpis, kde získal v roce 1969 doktorát filosofie. Věnoval se především historii severních Čech a Horní Lužice. Publikoval v médiích i v odborných sbornících. Vydal knižní publikace – například Hrady a zámky Libereckého kraje, knížky o Bezdězu a Frýdlantu v Čechách. Veřejnost ho zná také jako autora odborných textů o husitství a regionální šlechtě. V období normalizace mu byla upřena vědecká hodnost docent, i když ji řádně obhájil. Místo toho následoval zákaz práce na vysoké škole. Působil v Liberci na jazykové škole a na Střední ekonomické škole, ale se zákazem vyučovat dějepis. Spolupracoval na rozsáhlejších projektech, například na rozsáhlé encyklopedii "Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku". V roce 1990 byl Rudolf Anděl opožděně jmenován docentem československých dějin.

Autoři | Foto TUL | Zdroj TUL

Štítky Rudolf Anděl, Technická univerzita, Liberec, TUL, historie, Technická univerzita v Liberci, Česko, Zdeněk Kůs, Sametová revoluce, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel pedagog a čestný občan Liberce Rudolf Anděl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.