Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberec chce otestovat sdílená kola. Projekt zatím úspěšně funguje v šesti městech

Liberečané už brzy budou moci využívat sdílených kol. Město plánuje v březnu spustit testovací provoz této služby. Růžová kola společnosti Rekola by měla být Liberečanům k dispozici do konce září. Poté se město rozhodne, zda projekt sdílených kol spustí naostro.

„Je to pilotní projekt s firmou Rekola. Testovací provoz plánujeme od konce března do konce září a za těch půl roku bychom měli získat data o využívání této služby,“ říká primátor Tibor Batthyány (dříve ANO) a dodává: „Pilotní provoz by nám měl říci, zda je o to zájem. Odbor strategického rozvoje a dotací se nyní snaží získat dotaci na projekt.“ Testovací provoz by měl vyjít zhruba na 750 tisíc korun. Pakliže se osvědčí, plánuje město otevřenou soutěž, ze které by měl vzejít provozovatel služby sdílených kol. „Rekola je vybrána jen pro zkušební provoz,“ dodal primátor.

Rekola vznikla v roce 2013 s myšlenkou, že každé město si zaslouží vlastní systém sdílených kol. „Myslíme si, že kolo může být rychlý, pohodlný a zábavný dopravní prostředek - ať už na 15 minutové jízdy po centru města a nebo na hodinový výlet kolem řek a parků. Nemusí tak tolik lidí čekat v zácpách v automobilech. Naopak - když používáte Rekola, pomáháte městům vybudovat cyklistickou infrastrukturu, která následně přináší do ulic další cyklisty a města se tak stávají lepší, pro všechny obyvatele,“ říkají zakladatelé projektu.

Růžová kola nyní najdete v ulicích šesti měst a půjčíte si je přes mobilní aplikaci Rekola. Stačí se registrovat a vybrat si tarif pro ježdění. Do aplikace poté napíšete šestimístné číslo z rámu kola. Obratem dostanete kombinaci k odemknutí zámku od kola. Jednorázová výpůjčka vyjde na 10 až 24 korun.

Foto Rekola

Štítky Liberec, cyklistika, sdílená kola, Rekola, Tibor Batthyány, projekt, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce otestovat sdílená kola. Projekt zatím úspěšně funguje v šesti městech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.