Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Estian. To je ten pravý požitek pro milovníky skvělé kávy i popíječe domácího kafíčka

PR článek

Káva je nápoj, bez kterého si jen málokdo z nás umí představit ráno. Každý den si musí většina z nás vypít to své kafíčko. Lahodný mok si získal oblibu celého světa. A skutečný požitek zajistí káva Estian, která je pražena v malé rodinné pražírně na severu Itálie a díky Šumavskému pramenu si na této jedinečné kávě může pochutnat každý z nás.

Šumavský pramen na cestě za výběrem té nejlepší a zároveň cenově dostupné a ekologické kávy viděl mnoho pražíren. Vybral si firmu, kde se výrobě kávy věnují už po generace. Proč? Chuť, konzistence, složení, péče a kvalita nebyla nikde jinde na tak vysoké úrovni. „Osobně jsme testovali mnoho druhů kávy a zvítězila právě tato. Nazvali jsme ji Estian a přinesli jsme ji na český trh právě vám," říkají zkušení odborníci ze společnosti Šumavský pramen.

Vášnivé milovníky skvělé kávy, ale i obyčejné popíječe domácího kafíčka určitě zaujme káva Estian. Je pražena světovými pražiči a nabízí tak jedinečnou chuť v mnoha variantách. Nevěříte? Ochutnejte kávu Estian od Šumavského pramenu.

Nejznámější legenda tvrdí, že za všechno můžou kozy

Kde se vzala káva? Po jasmínu vonící bílý květ a červené třešňovité plody kávovníku skrývají krom zázraku jménem káva, také velmi zajímavou historii. První oficiální zmínky o této rostlině sahají do jedenáctého století do východní Afriky, oblasti Kaffa, státu Etiopie. V této době se listy takzvaného „kouzelného ovoce“ vařily a výsledná směs byla považována za léčivou.

Avšak první historické prameny o kávě se objevují již kolem roku 900 před Kristem, které jsou propleteny celou řadou mýtů a legend. Nejznámější je příběh o pastevci Kaldi z Habeše, který zpozoroval, že jeho kozy se stávají čilejšími po okusování neznámého zeleného keře se zajímavými červenými plody a nechtějí v noci spát. Když zjistil, že plody jsou poživatelné, tak je ochutnal a byl překvapen, že na sobě pozoruje podobné povzbuzující účinky. Neváhal a se svými zkušenostmi se svěřil opatovi z nedalekého kláštera, který však údajně považoval účinky rostliny za ďáblovo dílo a zrna hodil do ohně. Jakmile se linulo místností nevšední aroma kávy, tak jej donutilo přeci jen z bobulí uvařit odvar, který pak mniši popíjeli jako mimořádný nápoj na překonání únavy při dlouhých nočních meditacích.

Istanbul

Po celou dobu se tedy kávový nápoj připravoval jako odvar z kávových bobů. Teprve až v roce 1555 se v Osmanském paláci poprvé kávové plody pražily nad ohněm, jemně namlely a poté pomalu vařily na dřevěném uhlí. Zajímavostí je, že se káva velmi rychle stala důležitou součástí kuchyně paláce a byla velmi oblíbená u soudu, kde se pozice „Vedoucí přípravy kávy“ zapsala do seznamu soudních funkcionářů.

Široká veřejnost se seznámila s kávou prostřednictvím kaváren. První kavárna jménem Kiva Han se otevřela v okrese Tahtakale. Kavárny se tak brzy staly nedílnou součástí istanbulské kultury. Zelená kávová zrna byla pomalu pražena na pánvích, rozemleta v hmoždíři a vařena v konvičce kónického tvaru známé jako „džezva“.

Díky obchodníkům se pak káva dostala během dalších sto let do celého světa.

Italské Espresso

Itálie není země původu kávy, ale přesto je považována za domov kávy. Již v roce 1615 byla dovezena první kávová zrna do Benátek. Espresso se pak zrodilo v období průmyslové revoluce u objevu síly páry na začátku 19. století, kdy byly vytvořeny první stroje používané pro extrakci kávy vodou a poté párou. Espresso je jedním z možných způsobů, jak si kávu připravit. Správné espresso poznáte tak, že je v malém bílém šálku eliptického tvaru, překrásně voní, má výraznou chuť, kyselé a hořké chutě jsou vyvážené, na povrchu má krémovou a hustou pěnu. Pro přípravu pravého italského espressa je potřeba 6,5 až 7,5 gramů čerstvě namleté kávy, 22,5 až 27,5 mililitrů vody o teplotě okolo 88 stupňů za tlaku 8 až 10 barů. Vytéká z kávovaru 20 až 30 vteřin.

Zrnková káva Estian

Pokud máte rádi kvalitní kávu s jemnou a přesto silnou chutí, která provoní váš byt a udělá radost vám i vašim návštěvám, tak zrnková káva Estian je ideální volba. Navíc je vyráběna čistě přírodními cestami a pražena v malé rodinné pražírně na severu Itálie, kde se této vášni věnují již po generace. Tuto kávu si prostě zamilujete pro její jedinečnou chuť, konzistenci, složení i cenovou dostupnost.

Káva Estian je momentálně nabízena ve dvou různých směsích a to stoprocentní Arabica a De Luxe.

Estian 100% Arabica

Je složena z osmi nejlepších kávových zrn na světě. Zrnka této kávy jsou pečlivě ošetřována již před sklizní, ručně sbírána a tříděna naprosto šetrnými způsoby. Poté jsou pomalu pražena. Díky tomu získává zrnková káva Estian 100% Arabica velice jemnou a lahodnou chuť spojenou s příjemnou úrovní kofeinu pro vaše povzbuzení po ránu i v průběhu celého dne.

Estian De Luxe

Vznešená chuť kávy připomínající opečený chléb, s kořeněným dozvukem a jemnou kyselinkou. Vyznačuje se hustou pěnou a silným tělem. Estian De Luxe je složena ze zrn kávy arabika z oblastí Střední Ameriky a Brazílie a z indické kávy robusta. Tato káva je vhodná pro lidi, kteří mají rádi silnou a zemitou kávu, jež povzbudí v jakoukoliv denní i noční hodinu.

Štítky káva, Estian, Šumavský pramen, nápoj, Itálie, espresso, chléb, ovoce, džezva, ŠUMAVSKÝ PRAMEN a.s., Etiopie, Průmyslová revoluce, Istanbul, Benátky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Estian. To je ten pravý požitek pro milovníky skvělé kávy i popíječe domácího kafíčka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.