Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V jabloneckém referendu lidé rozhodují o budoucnosti výherních automatů

O budoucnosti výherních automatů rozhodují současně s prvním kolem prezidentských voleb obyvatelé v Jablonci nad Nisou. I když ale budou lidé hlasovat pro jejich zrušení, konec hazardu ve městě to znamenat nebude, kasina totiž zůstanou. Zájem o referendum je menší než o prezidentské volby. Třeba v jednom z okrsků na sídlišti Šumava měli dvě hodiny po otevření volebních místností v prezidentských volbách účast už přes 24 procent, v referendu ale jen něco přes 12 procent.

"Rozhodně jsem pro zákaz výherních automatů, protože to kazí lidi," řekla starší žena, která dnes odpoledne hlasovala v jednom z pěti okrsků na sídlišti Mšeno. Další žena poznamenala, že je rovněž pro zákaz automatů, i když si myslí, že nic nevyřeší.

"Lidé budou jezdit hrát jinam, měl by to zakázat stát," řekla. Někteří lidé si stěžovali na příliš složitou otázku. "Četla jsem to několikrát a nejsem si jistá, jestli jsem to pochopila," postěžovala si starší žena. Lidé v Jablonci dnes odpovídají na otázku: "Souhlasíte s tím, aby město Jablonec nad Nisou, z důvodu ochrany veřejného pořádku a zvýšení bezpečnosti ve městě, učinilo veškeré možné kroky ve své samostatné působnosti k bezodkladnému zamezení provozu výherních hracích přístrojů, interaktivních videoloterních terminálů, centrálních a lokálních loterních systémů a dalších loterií uvedených v § 2 písm. e), g), j), l), m) bod 2 a n) a § 50 odst. 3 zákona č. 202/1990 Sb. o loteriích a jiných podobných hrách, a totalizátorových her a technických her uvedených v § 3 odst. 2 písm. c) a e) zákona č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách?"

"Otázku jsme připravili ve spolupráci s Transparency International a právníky, kteří se problematikou ne hazardu, ale místních referend, zabývají. Vycházela z otázek, které byly již dříve položeny v referendech jiných měst," řekl dnes Jakub Macek (Změna pro Jablonec) z přípravného výboru referenda. Dlouhá je podle něj proto, že do ní museli zahrnout jak odkazy na bývalý zákon o loteriích, tak na nový zákon o hazardních hrách.

V referendu jde jen o výherní automaty, živá hra a další druhy hazardních her v kasinech mají podle Macka zůstat zachovány. "Netrváme na nulové toleranci, i podle statistik není živá hra takovým problémem jako automaty. Lidí závislých na živé hře zdaleka není tolik," řekl. Dvě třetiny hazardních hráčů v zemi tvoří podle něj lidé závislí na výherních automatech. Podle údajů přípravného výboru je v kasinech v Jablonci zhruba 400 automatů a lidé v Jablonci ročně prohrají při hazardu až 100 milionů korun. Ještě před třemi lety Změna trvala na úplném zrušení hazardu ve městě, zastupitelé ale tehdy vyhlášení referenda nepodpořili.

Autoři | Foto MMJ

Štítky Jablonec nad Nisou, hazard, referendum, hrací automat, hazardní hra, Šumava, Transparency International, Mšeno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jabloneckém referendu lidé rozhodují o budoucnosti výherních automatů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.