Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Pro zrušení výherních automatů hlasovalo v Jablonci skoro 90 procent lidí

Pro zrušení výherních automatů hlasovalo v Jablonci nad Nisou 87,95 procenta účastníků místního referenda. Úplný konec hazardu by to ale znamenat nemělo, kasina zůstanou. Do hlasování se ve druhém největším městě v Libereckém kraji zapojilo 39,37 procenta oprávněných lidí. Zhruba třetina těch, kdo šli k prezidentským volbám, se tak do referenda nezapojila. Je to už třetí referendum, které se od 90. let ve městě uskutečnilo. Poprvé je ale platné a závazné.

Jakub Macek (Změna pro Jablonec) z přípravného výboru referenda je s výsledkem spokojen. "Po čtyřech letech marných snah o regulaci hazardu v Jablonci jsem extrémně spokojený. Líp to dopadnout nemohlo," řekl. Macek je přesvědčen o tom, že i když se hlasovalo jen o zrušení výherních automatů, a nikoli o zrušení kasin, bude to ve výsledku znamenat konec většiny z nich. "Kasina bez hracích automatů se v našem jabloneckém prostředí neuživí. Pokud ano, tak maximálně jedno nebo dvě, ale jsem přesvědčený o tom, že ani to není moc reálná varianta," dodal Macek.

V Jablonci schválilo už v roce 2011 městské zastupitelstvo vyhlášku, která měla ukončit provoz všech heren a kasin k 1. lednu 2015. Zastupitelstvo v červnu 2015 ale novelou vyhlášky hazard opět povolilo. Dnes je ve městě 11 míst, kde je možné provozovat hazardní hry. Změnu postoje vedení města zdůvodnilo tím, že nulová tolerance není řešením a vede jen k obcházení zákona a vzniku nelegálních heren. Jablonec vyhláškou povoluje jen vznik kasin, nikoli heren. V kasinech tak nemohou peníze prohrávat lidé závislí na dávkách a nedostanou se tam nezletilí.

Ještě před třemi lety žádali odpůrci hazardu ve městě jeho úplné zrušení, zastupitelé ale tehdy vyhlášení referenda nepodpořili. Teď šlo v referendu jen o výherní automaty, živá hra a další druhy hazardních her v kasinech mají zůstat zachovány. "Netrváme na nulové toleranci, i podle statistik není živá hra takovým problémem jako automaty. Lidí závislých na živé hře zdaleka není tolik," řekl. Dvě třetiny hazardních hráčů v zemi tvoří podle něj lidé závislí na výherních automatech. Podle údajů přípravného výboru je v kasinech v Jablonci zhruba 400 automatů a lidé ve městě ročně prohrají při hazardu až 100 milionů korun.

Autoři

Štítky Jablonec nad Nisou, hazard, referendum, hrací automat, hazardní hra, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro zrušení výherních automatů hlasovalo v Jablonci skoro 90 procent lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.