Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kolčava, puštíci i kachna. Liberecká Archa loni pomohla více než tisícovce zvířecích pacientů

Zvířata, která z jakéhokoliv důvodu nemohou přežít ve volné přírodě, končí v libereckém centru Archa. Loni se jich sem dostalo 1079, což je velké číslo. Za posledních dvanáct let druhé největší. Často jde o poraněné ptáky, ale i netopýrů nebo ježků.

Pracovníky centra loni překvapil vysoký počet puštíků, bylo jich dohromady třináct. V dutině stromu v Krompachu jich bylo nalezeno sedm. „Podařilo se nám je úspěšně odchovat a po několikaměsíčním pobytu v Arše, kdy jsme je učili lovu živé potravy, byli vypuštěni zpět do volné přírody,“ řekla Ivana Hancvenclová, pracovnice záchranné stanice a útulku.

Všichni puštíci dostali kroužky, ale ještě během podzimu se do Archy dostali zpět hned dva z těchto odchovanců. „Jeden propadl komínem domu v blízkém Ostašově a druhý bohužel uhynul po nárazu do okna nedaleko stanice,“ dodala.

Puštíci žijí v okolí stanice

Všichni soví sourozenci se drží v okolí záchranné stanice. „Jejich přítomnost dokazuje například to, že zde letos nemáme žádný problém s myšmi,“ řekla Hancvenclová.

Čtyři roky se pracovníci Archy také pravidelně setkávají s kachnou, která hnízdí v atriu jablonecké Základní školy Mozartova. Díky hustým porostům a keřům, které prorůstají dvorem, se zde kachna cítí bezpečně a pravidelně zde snáší svá vejce.

„To se však zjistí až ve chvíli, kdy se vylíhnou mláďata a začnou s kachnou hledat potravu na dlažbě atria. Bohužel zde není žádný východ ven a kachní rodina by se bez lidské pomoci nebyla schopna sama dostat na vodu,“ vysvětlila mluvčí ZOO Liberec Barbara Tesařová.

Lidé z Archy jsou tak pravidelně voláni k odchytu. „Vždy musíme odchytit nejprve dospělou kachnu, aby neuletěla, a pak naháníme kachňata, která běhají velice rychle. Naštěstí tato akce proběhla zatím vždy úspěšně a hejno kachen jsme opět vypustili na Jabloneckou přehradu,“ přiblížila Hancvenclová.

Záchrana lasičky

Další zajímavý přírůstek pochází z Hodkovic nad Mohelkou. Místní lidé zde našli prochladlé, ještě slepé mládě lasice kolčavy, jehož velikost nepřesahovala pár centimetrů. Malou lasičku zaměstnanci centra odvezli a každé tři hodiny se střídali u kojení malou stříkačkou. Mládě se jim nakonec podařilo úspěšně odchovat.

„Do volné přírody ji ale zatím vypouštět nebudou, protože většina mláďat uhyne již v prvním roce života. Lasice tedy nadále zůstává v záchranném centru a zatím bude sloužit k vzdělávacím účelům a šíření osvěty o tom, jak mohou lidé pomoci zraněným zvířatům ve volné přírodě,“ dodala Tesařová.

Autoři | Foto Archa Liberec

Štítky Archa Liberec, ZOO Liberec, lasice kolčava, puštík, Noemova archa, kachna, příroda, Zoologická zahrada Liberec, Krompach, pacient, Ostašov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kolčava, puštíci i kachna. Liberecká Archa loni pomohla více než tisícovce zvířecích pacientů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.