Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Letos se prodlouží cyklostezka v Liberci o další kilometr

V Liberci se letos o další kilometr prodlouží oblíbená cyklostezka, která vede z centra kolem řeky Nisa ve směru na Machnín. Výstavba bude stát i s daní 11 milionů korun.

"První cyklisté by se po cyklostezce mohli projet už koncem září letošního roku," uvedla mluvčí města Jana Kodymová. Na výstavbu získalo město evropskou dotaci.

Současná cyklostezka, kterou nechalo město postavit už před 18 lety, má zhruba čtyři kilometry. Kromě cyklistů a pěších ji hojně využívají také inlajnisté či maminky s kočárky při procházkách. Cyklostezka vede z centra k jízdárně v Růžodole, odkud se bude stavět nový úsek dlouhý 1,1 kilometru. "Od jezdeckého areálu v Selské ulici povede podél areálu čistírny odpadních vod a dále kolem městské kompostárny, kde naváže na stávající panelovou cestu," dodala Kodymová.

Ve stotisícovém městě jde o jedinou souvislou cyklostezku. Jinak jsou po městě vyznačené speciální pruhy pro cyklisty, nejde však o spojité úseky. Dohromady je v Liberci podle webu města 11 kilometrů cyklostezek. V plánech radnice je v příštích letech vybudovat s pomocí evropských dotací dalších skoro šest kilometrů, na což bude potřeba zhruba 35 milionů korun.

"Cyklostezky jsou projekty náročné na přípravu, takže jsem rád, že letos začínáme v Liberci po dlouhé době výstavbu nového úseku. Tím ale nekončíme, připravujeme zároveň další trasy," řekl ekonomický náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec). Město chce vybudovat nové úseky zejména v blízkosti řeky Nisa. Mají zlepšit spojení zejména mezi centrem a Poštovním náměstím v Rochlici.

Liberec bude letos také zkoušet, zda by byl mezi lidmi zájem půjčovat si kola přes mobilní aplikaci. Pilotně bude projekt testovat od jara do podzimu, po městě bude k dispozici zhruba 60 kol.

Autoři

Štítky Liberec, cyklistika, cyklostezka, stavba, Lužická Nisa, Liberec XXXIII-Machnín, cyklista, Jan Korytář, Růžodol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letos se prodlouží cyklostezka v Liberci o další kilometr  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.