Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTO: Hasiči a energetici mají plné ruce práce. Silný vítr vyvrací stromy napříč celým krajem

Hasiči i energetici mají od čtvrtečního odpoledne plné ruce práce. Zaměstnává je silný vítr, který láme a vyvrací stromy. Bez elektřiny jsou nejen tisíce odběrných míst, ale vítr působí problémy také v dopravě. Počet zásahů hasič během dnešního odpoledne a večera už překročil 60 a další události každou minutu přibývají. První výjezdy spojené s větrem hasiči zaznamenali po čtvrteční čtvrté hodině odpolední. Situaci pro vás redakce Liberecké Drbny sleduje.

Popadané stromy jsou hlášeny z Liberecka, Českolipska, Jablonecka i Semilska. Hasiči tak vyjížděli do Nového Města pod Smrkem, Chrastavy, Hrádku nad Nisou, Pěnčína, Křižan, Raspenavy, Frýdlantu, Horní Řasnice, Kryštofova Údolí, České Lípy, Provodína, Mimoně nebo třeba Tatobit, Mírové pod Kozákovem a Vysokého nad Jizerou.

Kromě automobilové dopravy silný vítr působí problémy také na železnici. Mezi Košťálovem a Semily narazil vlak do spadlého stromu. V tento moment by ale měl být provoz obnoven podobně jako na trati mezi Železným Brodem a Velkými Hamry.

Noc v terénu stráví také energetici. Aktuálně k čtvrteční deváté hodině večerní eviduje dispečink distributora ČEZ na šest desítek poruch na vedení vysokého napětí, další desítky pak na nízkém napětí napříč celou republikou. „Bez elektřiny je aktuálně třicet tisíc odběrných míst. Jen pro srovnání, k sedmé hodině večerní jsme bez elektřiny evidovali na zhruba 40 tisíc odběrných míst. Tedy se dá říci, že se situace zlepšuje a poruchy se nám daří opravovat a dodávky elektřiny obnovovat,“ shrnula mluvčí společnosti ČEZ Soňa Holingerová.

Vítr se podle ní přesunul na sever Čech. „Nejvíce poruch nyní evidujeme v Libereckém a Ústeckém kraji, konkrétně na Českolipsku a Děčínsku. Vytížené je také distribuční call centrum, k deváté večerní odbavili operátoři kvůli vichřici na 5 500 hovorů,“ dodala.

Foto Hasiči Hrádek nad Nisou, Hasiči Frýdlant,

Štítky vítr, vichřice, ČEZ, hasiči, České dráhy, strom, elektřina, Drbna.cz, Liberecký kraj, okres Česká Lípa, okres Jablonec nad Nisou, okres Semily, Nové Město pod Smrkem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Hasiči a energetici mají plné ruce práce. Silný vítr vyvrací stromy napříč celým krajem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.