Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na náměstí opět zazní výstřely. Čestná salva v srpnu připomene oběti vpádu vojsk Varšavské smlouvy

V roce 2018 si kromě jiných výročí 21. srpna připomeneme půlstoletí od vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Vzpomínková akce proběhne přímo na náměstí, kde přišlo o život několik lidí a kde je dodnes pietní místo.

Součástí akce bude koncert výstava a čestná salva. Město na uspořádání přispěje 300 tisíc korun. „Dotace bude použita na realizaci výstavy, doprovodný program, organizační a technické zajištění, personální zabezpečení akce, propagaci a podobně,“ vysvětlila mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Jen v Liberci přišlo 21. srpna 1968 o život devět lidí. „Pro Liberec je srpen 1968 i brutální zásah československých bezpečnostních složek o rok později velmi citlivou záležitostí, je to stále živá součást dějin města,“ řekl náměstek primátora Ivan Langr.

Podle něj padesáté výročí musí být příležitostí nejen k důstojnému připomenutí všech obětí, ale i k objektivní diskuzi o tomto tématu. „Je symbolické, že ji odstartovala nová publikace dějin Liberce z pera libereckých historiků, která vyšla právě před pár dny,“ doplnil.

Autoři | Foto MML

Štítky Radnice, srpen 1968, pieta, Varšavská smlouva, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, Liberec, Československo, Ivan Langer, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na náměstí opět zazní výstřely. Čestná salva v srpnu připomene oběti vpádu vojsk Varšavské smlouvy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.