Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Poslední týden. Muzeum od února na dva roky zavře a vrátí se úplně jiné

Už jen posledních několik dní zůstane otevřené Severočeské muzeum. Prvního února své brány na téměř dva roky uzavře a započne rekonstrukce, jakou muzeum nepamatuje. Vznikne bezbariérový přístup, budou se měnit expozice, které budou atraktivnější i pro mladší generace. Organizace se zkrátka posune do 21. století.

K modernizaci ale v muzeu přistupují velmi citlivě. „Budova muzea je sama o sobě exponátem a my ji nemůžeme a ani nechceme měnit,“ vysvětlil již dříve ředitel muzea Jiří Křížek.

Krásu muzea tak chce hlavně využít. „Zmizí koberce a objeví se krásné teraco, využít chceme i nádherný průhled do hlavní lodi muzea. Nové budou i některé vitríny, které lépe vyplní prostor,“ dodal.

Muzeum také získá více prostoru, část administrativy se totiž přesune do sousední vily. A další prostor vzikne vestavbami přímo v muzeu.

Návštěvníci také budou moci nahlédnout do zákulisí muzejních fondů, které jsou obrovské. Muzeum tak vytvoří instalované depozitáře. „Máme tu obrovské množství uměleckého skla, zbraní, textilu, porcelánu a keramiky. Tyto fondy zůstávaly dosud přístupné pouze příležitostně a ve velmi omezeném rozsahu,“ doplnil Křížek.

Hojně diskutovaným tématem je dnes interaktivita. I v muzeu chystají mnoho novinek v tomto směru, pracují zde také s více perspektivami, ze kterých bude možné vidět exponáty. „Samotný exponát je ale pro nás stále to nejdůležitější. Zachováváme důstojnost vystavených předmětů,“ vysvětlil ředitel.

Rekonstrukce se dotkne i technického zázemí expozice dostanou nové osvětlení i klimatizaci, recepci a šatnu pro návštěvníky.

Hotovo by mělo být v listopadu 2019.

Návštěvníci tak mají posledních několik dní na to, aby si prohlédli muzeum tak, jak vypadalo v posledních letech. Úplně poslední výstava se jmenuje příznačně V kůži Liberce. Jedenáct současných libereckých fotografů zachycuje Liberec jako město mnoha tváří.

Autoři | Foto

Štítky Severočeské muzeum, Liberec, sbírky, přestavba, muzeum, exponát, Severočeské muzeum v Liberci, Jiří Křížek, bezbariérový přístup

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední týden. Muzeum od února na dva roky zavře a vrátí se úplně jiné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.