Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Liberec po čtyřech letech znovu vytvořil Radu architektů

Liberec po čtyřech letech znovu vytvořil Radu architektů. Je sedmičlenná se dvěma architekty ze zahraničí. Zabývat se bude rozvojem města, urbanismem a bude se vyjadřovat k územnímu plánování.

Předchozí pětičlenný poradní sbor architektů zanikl po nástupu současného vedení radnice, které chtělo vytvořit pozici městského architekta. Dosud se tak nestalo, navíc tuto variantu nyní vnímá primátor Tibor Batthyány (býv. ANO) za prospěšnější pro město. "Toto řešení považuji oproti pozici městského architekta za odbornější a finančně dostupnější. Pozice městského architekta by byla víceméně úřednickým postem s dalším nárokem na navyšování pracovních míst," uvedl primátor. "V tak zásadních věcech, jako jsou územní plán a urbanismus, považuji za důležitější pluralitu odborných názorů, než pohled jednoho člověka," dodal.

Složení poradního sboru je až na jednu výjimku jiné než před čtyřmi lety. Jediným, kdo zůstal, je Petr Kincl, který je vedoucím oddělení urbanismu a architektury na liberecké radnici. Předsedou rady se stal pražský architekt Josef Smutný. Dalšími českými členy jsou pražští architekti Martin Kloda a Jakub Cigler a liberecká architektka Jana Medlíková. Doplňovat je budou Peter Gero působící v Hamburku a Christoph Braumann ze Salcburku.

Zahraniční experti by podle primátora měli být zváni nejčastěji ve věcech zásadního strategického významu. "Umím si představit, že je přizveme například ve chvíli, kdy se objeví vážný zájem velkého zahraničního investora. Zkušenosti ze zahraničí pro nás v takové chvíli budou velmi cenné. Zvlášť když si uvědomíme, že Salcburk, kde působí architekt Christoph Braumann, je morfologicky a urbanisticky až neuvěřitelně podobný Liberci," dodal Batthyány.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, architekt, Rada architektů, primátor, Tibor Batthyány, Jakub Cigler, Salzburg, Hamburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec po čtyřech letech znovu vytvořil Radu architektů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.