Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Obnovou projde několik alejí. Dočkají se stromořadí v Albrechticích nebo na Malé Skále

Liberecký kraj pokračuje v obnovách alejí kolem silnic. Významné krajinné prvky jsou často v horším stavu, jejich rekultivace probíhá už od loňska a pokračuje i v roce letošním. Dočká se například stromořadí z Albrechtic na Vítkov nebo jírovce mezi Kamenickým Šenovem a Slunečnou.

Aktuálně probíhá druhá a třetí etapa obnovy alejí. V lednu 2018 předal k realizaci alej mezi Albrechticemi u Frýdlantu a Vítkovem a jírovcové stromořadí Kamenický Šenov – Slunečná. „Kácení, ošetřování stromů i dosadby nových stromků budou v obou alejích probíhat průběžně až do 31. října 2018 v závislosti na klimatických podmínkách a vegetačních obdobích,“ řekl Filip Trdla z tiskového odboru krajského úřadu.

Ve druhé etapě byla k ošetření navržena také lipová alej u vlakového nádraží v Malé Skále. „Tento projekt však byl v rámci OPŽP schválen později, proto je zde teprve připravována soutěž na zhotovitele prací,“ vysvětlila radní Radka Loučková Kotasová.

Třetí etapa projektů pracuje na rekultivaci aleje Karolíny Světlé vedoucí podél historické stezky ze Starého Dubu do Českého Dubu, zámeckou lipovou alej ve Stvolínkách a lipovou alej ve Valteřicích u Horní Branné. Podle podmínek OPŽP musí být práce na posledně jmenovaných alejích dokončeny do konce roku 2018.

„U šesti výše uvedených alejí zahrnutých do 2. a 3. etapy jsou předpokládány celkové výdaje ve výši 7,8 milionu korun, přičemž kraj očekává, že toto číslo se v rámci soutěže na dodavatele prací sníží,“ uzavřela Loučková Kotasová.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky alej, rekultivace, Albrechtice, Malá Skála, Kamenický Šenov, Liberecký kraj, Radka Loučková Kotasová, Karolina Světlá, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obnovou projde několik alejí. Dočkají se stromořadí v Albrechticích nebo na Malé Skále  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.