Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Česká Lípa pokračuje v boji s divočáky. Pomoci má posekání rákosí i kontejnery

Česká Lípa plánuje kvůli přemnoženým divokým prasatům posekat do konce února kolem Ploučnice rákosí, které jim slouží jako úkryt. Město se na tom dohodlo s dalšími vlastníky pozemků kolem řeky. K zahrádkářské kolonii navíc radnice nechá přistavit kovové kontejnery na biologický odpad, což by mělo odstranit snadnou potravu, která zvířata do města láká. Zahrádkáři totiž vyhazují tento odpad právě do přilehlého rákosí.

Přemnožená divoká prasata pronikají do okrajových částí města, hlavně na sídliště na Holém vrchu. Lidé se jich bojí. Myslivcům se sice podařilo zvýšit počty odlovených zvířat, stále to ale nestačí. Ve městě je střílet nemohou. "Lidé nám volají, že je mají u domu, ať si je přijedeme odstřelit. Ale takhle to nejde, nesmíme lovit v obydlené části města, je to nebezpečné," řekl již dříve předseda Okresního mysliveckého spolku v České Lípě Petr Lípa. Myslivci sice na Holém vrchu rozmístili pachové ohradníky, jenže ty příliš nefungovaly, navíc si je někteří lidé odnesli.

PSALI JSME: Česká Lípa bojuje s divočáky, chodí až na sídliště na Holém vrchu

Myslivecký spolek jen v prosinci odlovil v okolí Holého vrchu a čistírny odpadních vod 18 prasat, uniknout se podařilo jen třem selatům, která se ukryla v rákosí. Právě to je podle myslivců největším problémem. V rákosí kolem Ploučnice mají prasata naprostý klid a velmi špatně se tam loví. Ideálním řešením by bylo rákos pravidelně sekat, tím jim zničit útočiště a narušit cesty do města. Navíc by pro myslivce vznikl přehledný prostor pro jejich odlov. "Rákos se podle myslivců nemusí posekat přímo u země, stačí ho zkrátit do výšky 30 až 50 centimetrů," dodal mluvčí českolipské radnice Václav Šámal.

"Jak zástupci Ředitelství silnic a dálnic, tak Pozemkový fond a Římskokatolická farnost pochopili nutnost řešení situace s přemnoženými divokými prasaty na Holém vrchu, a souhlasili s posekáním rákosu, které na svých pozemcích zajistí," doplnil mluvčí radnice. Jak rychle budou práce postupovat, bude podle něj záležet na počasí. Rákos roste v bažinaté oblasti a pro techniku bude těžké se tam dostat. "Ideální stav by byl, aby půda zmrzla," řekl Šámal. Původně se počítalo s tím, že bude nutné rákosí posekat ještě v lednu, podle ochránců přírody to ale stačí do konce února, teprve pak se tam začnou vracet k hnízdění ptáci.

Autoři | Foto město Česká Lípa

Štítky Česká Lípa, divočáci, Holý vrch, rákos, divoké prase, myslivost, Ploučnice, kontejner, Ředitelství silnic a dálnic, Pozemkový fond České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa pokračuje v boji s divočáky. Pomoci má posekání rákosí i kontejnery  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.