Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zemřel nestor české statistiky Lubomír Cyhelský. Na liberecké univerzitě působil přes dvacet let

Z liberecké univerzity přišla smutná zpráva. Ve věku 88 let zemřel Lubomír Cyhelský, významný český statistik. Jako vysokoškolský profesor v Liberci působil od roku 1994 přes dvacet let. Rozloučení s profesorem Cyhelským proběhne v rodinném kruhu.

Profesor Cyhelský byl jedním z nejvýznamnějších statistiků v Česku. Byl autorem několika statistických vylepšení a posunul teoretické bádání v oboru. Účinně popularizoval statistickou vědu ve společnosti.

Jako autor či spoluautor se podílel na velkém množství publikací, napsal mimo jiné kolem půl stovky učebnic základů statistiky, které jsou dodnes vzorem a návodem pro její výuku. Řada jeho učebnic a monografií je nedílnou součástí knihovny všech, jejichž profese nějak souvisí se statistickou vědou. V roce 1979 byl zvolen do mimořádné funkce, když se stal členem Mezinárodního statistického institutu.

V roce 2013 jako historicky první obdržel Cenu předsedkyně ČSÚ a rektora VŠE v Praze za přínos v oblasti národní i mezinárodní aplikované a teoretické statistiky.

V roce 1994 zahájil své více než dvacetileté působení na Hospodářské fakultě TUL, kde nejprve vedl statisticko-pojistnou sekci katedry informatiky a později stál u zrodu nové katedry ekonomické statistiky. Na Hospodářské fakultě se zasloužil o vytvoření oboru pojišťovnictví, který byl první svého druhu v republice. Významně se podílel na formování koncepce prvního doktorského studijního oboru na Hospodářské fakultě, který byl akreditován v roce 1998.

Autoři | Foto czso.cz

Štítky Lubomír Cyhelský, statistika, TUL, Technická univerzita, Liberec, Česko, Český statistický úřad, Praha, univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel nestor české statistiky Lubomír Cyhelský. Na liberecké univerzitě působil přes dvacet let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.